• ostoros
    #33
    De miért nincsenek annyian? Hát pont azért amit beszéltem. Mert ők már "mobilak" lettek és elmentek nyugatra. Annál nagyobb kár nem érhet egy országot, mint hogy elhagyja a munkaerő, és ugyanez kicsiben, az országon belül is igaz. A kisebb munkaerő egyúttal kisebb fogyasztói réteget is jelent, vagyis csökken a piac, és még kevesebb befektetés fog érkezni. Mivel a befektetés kevesebb, ezért aztán az emberek elmennek, és megint csak kisebb lesz a piac. Ez egy öngerjesztő folyamat, amely addig fog folyni, míg a terület kiürül, és gettósodik, vagy amíg az állam be nem avatkozik, és vagy gazdasági eszközökkel (diplomások itt tartása a hiteleik feltételeivel), vagy fizikailag ( Pl. vasfüggöny létrejötte) meg nem akadályozza a dolgozók távozását.
    Magyarország csak azért nem omlott még össze, mert a lakosság mobilitása kicsi. Összehasonlításul a románoktól 2 millió ember ment ki nyugatra, a szlovákoktól pedig csaknem annyi, mint innen, fele akkora lakosságból. Ha itt is elsősorban bérlakások lenének, mint ahogy az máshol jellemző, már összeomlott volna a gazdaság, mert akkora hátrányban vagyunk iparban, infrastruktúrában és még egy csomó mindenben.

    Én azt látom, hogy az EU szárazra szívja az országot, és a munkaerő, tőke, és minden egyéb ami érték elhagyja az országot. Majd kiköpnek a végén, mint egy kifacsart gyümölcsöt. Ez részben tervezett, részben spontán folyamat, és csak állami beavatkozással lehet küzdeni ellene, a neoliberális gazdasági logika szerint ugyanis ez így jó ahogy van, hadd váljon csak gettóvá az ország.

    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2017.05.11. 12:40:07