• cylontoaster
    #24
    "egy gyereknek nem KELL se mobil, se autó, sőt iskola sem ahhoz, hogy felnőtt, szaporodóképes egyénné serdüljön"
    Biológiailag vagy manapság? Mobil vagy autó nem, de oktatás pl kell. És ha nem találja meg a helyét, akkor utcára kerül, nem tud családot alapítani, meghal fiatalon pl alkoholistaként vagy eügyi állapota miatt, stb. Ha csóró vagyok nem jelenti azt, hogy nem lesz unokám, de ha ha mindenkinek pontosan 3 gyereke van, akkor a csórónak kevesebb ükunokája lesz, mint a gazdagnak. Hosszú távon lesz difi, de amúgy nem erre gondoltam.

    Amire gondoltam az a tudatosabb, hosszabb távú folyamat. Ha én elképzelek egy életszínvonalat magamnak és a gyerekeknek, megnézem mennyi lóvénk lesz és annak megfelelően döntök hogy mennyi gyerekem legyen, akkor a társadalom hosszútávon reagál egy ilyen helyzetre. Ez valahol megfigyelhető most is, nem is csak anyagi oldalról, a gyereknek szánt idő alapján is. Sokan azért nem vállalnak x. gyereket, mert annyira nem tudnak teljes értékűen figyelni (és mert annyit nem akar melóból kimaradni, ha több lóvéja lenne, ez ugye nem lenne érdekes).

    "a gazdag(ságot létrehozó) társadalmak gyakorlatilag mind lassan kihalnak, lásd akár a németeket, japánokat, stb."
    Ebben egyrészt erősen benne van a 2.VH utáni hirtelen ugrás, amit folytatás nem követett, másrészt ebből ne vonjunk már le nagy következtetést. Az elmúlt többezer évben a fejlődés nagyobb népességet jelentett, az utóbbi ~50-ben lassú csökkenést. Ebből levonni egy általános következtetést miszerint a gazdagság evolúciós hátrány.. hát..
    Egyébként vajon a jólét teszi ezt, vagy a karrierista szemlélet? Mondjuk egy otthon végezhető, rugalmas munkaidő mellett is kevesebben vállalnának gyereket? Vagy ha mindkét szülőnek csak 4-4 órát kéne dolgozni (esetleg otthonról)?

    "Jó azt értem, hogy technikai probléma van vele, de ha valamit csak a népesség 20%-a kap, az akkor sem ALAP :D "
    Igen, kifejthettem volna elsőre is, hogy ez technikai okok miatt egy kezdő állapot, gyors szélesítéssel, hogy tényleg alap legyen.

    "szerintem meg nem lehet a végtelenségig új (és valójában értelmetlen) "
    És mi értelmes? :) Az állattartás sem az, nem erre lettünk "tervezve". Nem mondom, van manapság (is) egy valag olyan termék vagy munka amit hülyeségnek tartok, ettől még nem gondolom hogy csak ez tartja életben momentán a társadalmunkat. Pláne úgy, hogy egy csomó fontos meló nincs betöltve. Nálunk pl erősen fogytán a tanár, az orvos, az ápoló, a kőműves, stb. Elég széles skála ahhoz, hogy megtalálná a helyét mindenki, aki most "felesleges" munkát végez, szóval nem látom a kényszert.

    " de azt eléggé biztosnak látom, hogy a ma ismert társadalom megváltozik. "
    Reméljük, és reméljük jó irányba.