• Archenemy
    #22
    "Ha én nem tudok 4 gyereket eltartani, akkor nem lesz 4 gyerekem."

    Na de ez nem egészen igaz... hogy egy gyereknek nem KELL se mobil, se autó, sőt iskola sem ahhoz, hogy felnőtt, szaporodóképes egyénné serdüljön. Egyáltalán nem szakad meg egy vérvonal ott, ahol mai értelemben véve szegénység van, mert amit ma szegénységnek mondunk, az még mindig brutálisan paradicsomi állapot ahhoz képest, amilyenre az ember "tervezve" lett.

    Igazából éppen a gazdagság okozza az alacsonyabb gyerekszámot (vagy ha nem is okozza, de összefüggés van), tehát bármilyen furán is hangzik, egy bizonyos gazdagság fölötti állapot valójában evolúciósan hátrányos; a gazdag(ságot létrehozó) társadalmak gyakorlatilag mind lassan kihalnak, lásd akár a németeket, japánokat, stb.

    "Hát nem fokozatosan elég nehéz a költségvetésbe beletenni..."

    Jó azt értem, hogy technikai probléma van vele, de ha valamit csak a népesség 20%-a kap, az akkor sem ALAP :D

    "olyan dolgokat találunk ki, ami eddig nem kellett, most se kell, de valamit kezdeniük kell magukkal."

    Igen, csak erre mondod, hogy ezt a végtelenségig lehet csinálni, szerintem meg nem lehet a végtelenségig új (és valójában értelmetlen) dolgokat kitalálni, amik mind eggyel nagyobb munkaigénnyel bírnak. Bár... tökmindegy, ez olyan kérdés, ami eléggé elméleti. Elfogadom ha mást gondolsz.

    "A probléma csak és kizárólag akkor van, ha drasztikus a változás, mert akkor sem népességszámban sem képzettséget illetően ne tudja a társadalom lekövetni"

    Igen, ezzel egyetértek. Szerintem sem lesz apokalipszis, de azt eléggé biztosnak látom, hogy a ma ismert társadalom megváltozik.