• cylontoaster
    #18
    Az a gond, hogy te kész állapotot nézel, odavezető utat nem. A robotizálás nem megy úgy, hogy holnapról utcán van az emberek 90%-a, és a rendfentartó robik miatt a lázadás is esélytelen. Ezen a ponton talán tényleg nem lenne visszafordítható, folyamatában azonban bőven.

    A lovas példát másik topicban is hozták, ott sem volt több értelme, mint itt. A ló eszköz, amely adott feladatokra volt. Semmi köze az emberhez, aki képes más feladatkör betöltésére is. Ennyi erővel az emberiség jelentős része beszívta amikor a vadászat és gyűjtögetés helyére a kevesebb emert igénylő állattartás lépett. Ja nem, a felszabadult munkaerő ehelyett edényeket, ruhákat készített, a népesség ugrásserűen nőtt a csökkenés helyett.

    A problémádra megoldás pl az, ha kezdetben az kap alapjövedelmet, aki adott ideig (tehát nem két hétig) dolgozott olyan munkakörben, amely a robotizálás miatt jelentősen leépült (azaz előre meghatározott munkakörben). Esetleg ha az illető adott kor fölött van, illetve keres állást, de nem kap. (Az említett rétegnél is lehetne értelmesebben szabályozni, csak tojnak rá.)
    Ez hastaütés volt, de lehet hozni olyan törvényt, amivel csak a célzott személyek kapnak kezdetben, majd időve ezt szélesítve egyre többen. Ezáltal mind a kieső vásárlóerő miatti űr, mind az államot megterhelő kiadások okozta probléma megoldható. Csak ezzel foglalkozni kéne, és értelmesen bevezetni, amire kicsi az esély.