Atlag lakasmeret Boven 100nm feletti, sokban a mai naping nincs szinte semmi szigeteles, az ablakok szimplak, soroljam? Es beszelunk egy 4 millios varosrol, aminek a belvaros(uzleti kozpont alias CBD) resze nem kicsi, de majdnem minden varosresznek van sajat bevasarlokozpontja.
Az alaperomu meg kb100-150 km messze van, de a csucseromuvek sincsenek sokkal kozelebb(tavho nincs es igeny sincs ra). Ez az egyik, a masik energetikai szempontbol, a szallitasi vesztesegek minimalizalasanak modja a helybeni eloallitas, 2006 kornyeken mar ezt tanitottak a technikusi kepzesen. Vagyis ha fizetsz 10c- kornyeket a napelemmel megtermelt energiaert es nem kell transzfer veszteseget elkonyvelni(vagy minimalisat) akkor mindenkinek megerne szerintem. Erre kernelek meg szamold ki ha nem hiszed. 1kw-os rendszer egy nyari napon kiad 5Kwh-t amit cirka 20c aron vesznek meg(de lehet tobb mert sokmindentol fugg ez is, meg kell kukkantanom pontosan mennyi), a napi rendelkezesre allas dijja $1 koruli vagyis mar 0-as legalabb villanyszamla azon a napon, rendszer allami tamogatassal akkoriban lehetett $5000(nem tudom pontosan de megkerdezem) Eddig azt latom ebben a formaban 20 ev felett mar megterul, de az allami tamogatast es egyebb nyavalyat ne nezzuk. Nezzunk egy Mai napon Piaci alapon beepitett szett: 5kw rendszer, $5000 es ha jo helyre viszed a szerzodesed kapsz 10c egysegenkent. 25kw/h naponta vagyis 1.5$ bejjebb vagy minden nap sacc per kb. Ez most nem jo szerinted? Szinte nincs transzfer veszteseg,Te eladod 10c aki megveszi a szolgaltatotol 36c fizet vagyis igy is van boven nyereseg, aki eloallitja az sem hal ehen vagy legalabb nem fizet. Es akkor a nezhetjuk a masik oldalrol is, fizeted az esti fogyasztast de a hutes futes ingyen van. Engem ebben a formaban meggyozott, ha masert nem is nem kell a csucseromuveknek addig sem gazt zabalni.