• gforce9
    Ezt oké értem és ezt már meg is beszéltük. Szerintem is lehet olyan szerepük, ahol értelmes célokra lehet használni. (átemelő szivattyúk, klímarendszerek gridtől függetlenül)

Amit nem látok, az az, hogy marginális felhasználástól eltekintve, integrálni ésszerűen egyáltalán lehet e egy ország energiarendszerébe, mert pozitív hatásukat nem találok. Gyaníthatóan növelik a co2 kibocsátást (az atomenergiához képest mindenképp), nem versenyképesek árban és ingadozó voltukból kifolyólag az energiabiztonságot sem növelik.

Olyat elképzelhetőnek tartok, hogy kellő elektromos infrastruktúrával nem rendelkező helyen pl. ahol nincs más fogyasztó, csak teszemfel egy víztározó vízátemelő szivattyúja, ott pl. gazdaságilag is megérheti 1-2 szélkereket letenni, mint kiépíteni a távvezetéket.

Marhanagy irodaházak tetején napelemek, amik a klímákra vannak kötve (függetlenül a központi gridtől) megérheti és klímák okozta megugró energiafogyasztási csúcsokat is mérsékelheti. De ezek marginális és célzott területek. Ezeknél a támogatást is el tudom képzelni, mert co2 kibocsátást előznek meg. Én nem vagyok megújulóellenes, de nagyon kicsi az a terület jelenleg, ahol megéri (nem gazdaságilag, hanem mindent egybevetve) és mivel pontosan tudjuk előre, hogy mekkora lehet a maximális hatásfok amit el lehet érni ezeknél, nagyon nem látszik, hogy ez a helyzet mitől is változna meg?