• NEXUS6
  #42
  "Attól meg nem kell félni, hogy mi lesz ha nem lesz munka és ezért nem lesz pénz. Ha nincs senki sem aki megtudja vásárolni a termékeket, akkor minek gyártaná azt bárki is."
  Azért ez nem olyan egyszerű. A régi korokban a melóért gyak kevesebb pénzt adtak bizonyos szakmákban, mint amennyiből a munkaerő újratermelődése biztosítható. A mosónők ugye korán halnak. Ebben az időszakban a rendelkezésre álló erőforrások, a technológia korlátozták a dolgokat. A XX-szd. közepétől aztán eljött egy bizonyos aranykor, amikor már többet termeltek minden alapvető létszügségleti cikkből, mint amennyit a lakosság fogyasztott. Ekkor egyre többen mentek át a reálgazdaságból (ipar/mezőgazdaság) a szolgáltatásba. De ez a modell az új igények/szakmák/termékek miatt még mindíg működőképes. Tehát azt a szintet már vagy 60 éve elértük, amikor elvileg senkinek nem kell egy fejlett társadalomban szűkölködnie. Az elosztási rendszerek persze szarok, ezért a középosztály a legtöbb helyen fogy a szegény, meg a szupergazdag bővül. Az erősebb központi kontrollal rendelkező rendszereknél ez megfordulhat, pl Kína, vagy régebben a skandináv országok, Svédország/Norvégia.

  Azonban a robot nem egyszerűen többet gyárt, hanem kizárja a melóst a termelésből. Mi lesz utána? Elmegy startup projektet csinál, éhendöglik, más, nem szakértelméhez tartozó munkát csinál, élősködik az államon?
  Mit akarunk, hogy mit csináljon? Na most ezt pont most és nekünk kell kitalálni, mert igen is tudjuk befolyásolni a dolgokat. USA-ban ua pénzből úgy élnek ahogy, a határ túloldalán Kanadában meg ua pénzből nincs bűnözés, kulturált a környezet, nincsenek gettók, lepra kisvárosok stb. Az embereken, és a kormányzaton múlik mindez.

  Nem az a helyes hozzáállás szerintem, hogy nem mondunk semmi konkrétumot, de aki korátozza a robotizálást az gyökér, mert nem tudom miért, de a fejlődés jó. Szal ez szerintem azért most is kevés lesz!
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.03.14. 15:59:06