• Nos
    Először is szerintem túl sok jelentősége nincs, hogy végül is hová tesszük a Plútót, egy sima klasszifikációs vitáról van szó, aminek nincs igazi tudományos jelentősége. De mivel mégiscsak egy bolygó (vagy nem), ezért viszonylag sokan érdeklődnek iránta a területen kívülről.

Na meg ez olyan vita, aminél a témában civilek (mint én is) könnyen fel tudják venni a fonalat, ráadásul könnyű érzelmi töltést kapcsolni hozzá, tehát jöhetnek az összeesküvés elméletek, a bűnbakkeresés, ellenségkép kialakítás. Szóval a szokásos emberi reflexek, amikor az objektivitást már végleg elvesztettük.

De hogy valakinek már megint sikerül behozni a nemzeti baszakodást ebbe a kérdésbe, az persze őt jellemzi.

Érdemes azért megnézni, hogy a konferencián, ahol a Plútó kiesett, milyen kevés ember szavazott a kérdésről, 424 a 2700-ból. Ha az US nemzeti érdekből át akarta volna tolni, szerintem sikerült volna neki, de azt hiszem itt nem volt túl sok politikai hátszél, sőt a szakemberek részéről sem volt elsöprő érdeklődés, akkor még a súlyánál kezelték a dolgot. Később persze a média felkapta, és reflektorfénybe került.

Azt is érdemes megnézni, hogy kik vannak ellene és mellette. Az usan belül is vitáznak páran. De attól, hogy mit szavaztak 2006-ban, vagy mostanában, vagy 100 év múlva . . . tök mindegy.

Ha már valami fontos, akkor az a jól megfogható, könnyen alkalmazható definíció. Jelenleg ilyen sincs, és szerintem a bolygó definíció a jövőben is folyamatosan változni fog. Tehát a Plútó a jövőben többször lehet bolygó, vagy nem bolygó. Nekem meg fog felelni a konszenzus, bármi legyen is, mert valójában nem lényeges.