wkm#7
A felelősségrevonási igény az általános Magyarországon is. Büntetni mindenkit mindenhol nem nagy kunszt. Ez önmagában semmi.
Emberbarát és működőképes szabályozást és infrastrukúrát kidolgozni és az adófizetők pénzét nem tékozolni/sikkasztani már valami.
Azért anno, tíznél több éve még informálisan kiderültek, hogy a németeknél a fene nagy szelektív gyűjtés során a valóságban - sok esetben - ugyanoda borították a külön begyűjtött hulladéktípusokat. Remélem ez azért azóta változott.
A probléma szerintem az, hogy az újrahasznosításhoz és feldolgozáshoz szükséges technológia szerintem még gyerekcipőben jár, és az ipar nincs kellő mértékben rákényszerítve, hogy a szemetüket (termékeiket) környezetbarát módon eltakarítsák. A törekvések ellenére szerintem jelenlegi szint a szabályozás és a kivitelezés terén még hagy kívánnivalót maga után. Az újrahasznosítás technológiai szintje sokszor csak elodázása problémának, mert az újrahasznosítás után még egyszer már nem lehet újrahasznosítani az anyagokat. A gazdaságosság meg elég fájdalmas pontja az egész kérdéskörnek.
Gyakran lehet hallani híreket, hogy sokszor harmadik világ beli országokba kerülnek még mindig pl az elektronikai hulladékok és ott állnak hegyekben.
A környezetszennyezés javarészt az ipar felelőssége, csakhogy a multikat nincs kellő politikai érdek megregulázni. Ráadásul nemzetközi viszonylatban ez komoly versenypolitikai kérdéseket is felvet. Pedig a környezetszennyezésre a megoldást az ipar drámai beszabályozása és korlátozása lenne. Ez persze könnyen gazdasági recesszióval járna, ezért ezt nem támogatják a multik és a pénzügyi világ sem. Csak addig, amíg a gazdasági érdek terjed (új piaci szereplők megjelenésének nehezítése).
Lehet a lakosságot ostorozni, de nem a lakosság a felelős az ipari produktumokért, és az ipar által okozott környezetszennyezésért, de a termékek használatával okozott környezetszennyezésért sem. A lakosság azt veszi, azt használja amit az orra alá tesznek. Ha nem környezetszennyező termékeket tesznek az orra alá, akkor a lakosság nem szennyezi a környezetet (érdemben).
A gyerek sem felelős azért, mert nem tud olvasni és nem szobatiszta, hanem a szülő, aki nem tett meg mindent azért, hogy a gyerek ezekkel a képességekkel rendelkezzen, és nem biztosította ehhez a tárgyi feltételeket.