A gúgli is abbahgyta, leadta a fejlesztést, vajon miért is?
Mert a sikerpropaganda addig jó volt, hogy mennyi balesetet nem okozott a kocsi, király! Csak aztán valahol az is ott volt, hogy hány százezerszer adta át a sofőrnek a vezetést a progi fejlesztés 1-2 éve altt, ergo a baleseteket végül is csak az ember kerülte el, nem? És nem a robot.
Szal jelenleg még azért a robi adja át nekem krízisben és nem fordítva, azért ez jelent valamit! ;)
Ma reggeli idő tipikus veszélyes idő. Az lehet, hogy akár egy hót primitív ABS, az első pillanatban tudja, hogy adott szituációban milyen fékerőt lehet nyomni. De én reggel megnézem a telóm, mínusz 5-7 fok, kilépek az ajtón szitáló ónosesőt érzek az arcon. Autók ablakán jéghártya, abban a pillanatban tudom, hogy a következő lépésnél az a csillogó felület nem víz, és hogy nemhogy fékezni (ABS, ide vagy oda), de autóba ülni sem szabad!
Mi lesz10 év múlva? Az egyszeri júzer ilyenkor nyugodt szívvel beül a kocsiba, mert a robi majd megoldja? Vajon addig eljut odáig a tudomány, hogy tényleg, olyat megold, amit ma az emberek többsége sem? És ha nem a sok, technikában tömegesen bízó júzer még nagyobb gebaszt csinál, mint ahogy vizonylag szerencsésen kevés karambollal a ma reggelt megúsztuk?
1-2 dologban tényleg lépegetünk előre, ez tény. Sok embernek segítség, mert fa lába van a kuplunghoz, a fékhez, megmenti a kanyarban a menetstailizátor, nem hal meg, kütyüzik forgalomban az automata fék miatt nincs koccanás, kaszálja el a gyalogost, meg ilyenek. Autópályán tempomat, sávtartás be, és mehet a relax. De nagyvárosban, egy közepesnél erősebb forgalomban (gyak 50 m-enként látsz szabálytalanságot, meg csinálsz is, hogy előre haladj) elnavigálni A-ból, B-be, na az még nagyon scifi.