• Tinman #46
    Ezt nem is vitatom, de nem erről van szó. Pls. ne csak abból indulj ki, hogy MOST milyen a Tesla. Most igen, ilyen a Tesla, átadhatja a kormányt hülye helyzetekben is... ez így nem jó. Ezt tudják a Teslánál is, de a köv. generáció, sőt a jelenleg tesztelés alatt álló járművek nem adogatják át neked a kormányt, csak akkor, ha romlik az útviszony feltérképezhetőségének lehetősége és az időjárás eldurvul. Ilyen esetben félrehúzódik, vagy lelassít és ELŐRE időben szól, hogy át kéne venned a kormányt. A Teslát nem szabad teljesen összemosni az önvezető autókkal, mert nem csak a Tesla dolgozik a témán, hanem nála nagyobb márkák is...

    Az a baj, hogy ezt folyamatosan úgy képzelitek el, hogy robog 120-al az autó, te közben alszol, majd megszólal egy vészcsengő, hogy most, de rögtön vedd át a kormányt és közben tovább robog. Ez nem így van. Az önvezető autók szoftverét írók sem hülyék, nem a halálos áldozatok számának növelése a cél.

    "mert én ilyen formán nem engedélyezném."

    Így nem is lesz engedélyezve. Senki nem őrült meg.

    "a jogsi nélküli embereket vinni sem tudná"

    Ez már egy következő lépés! Itt még nem tartunk. Egyelőre ott tartunk, hogy a sofőr kell és a sofőr rá is van kényszerítve arra, hogy figyelje az utat, miközben a rendszer vezet. Ez egyelőre itt tart. Egyelőre ezt lehet hazavinni cirka 35 milláért.

    A következő lépés, amikor forgalomba kerülnek azok az önvezető járművek, melyekhez még mindig kell sofőr, de a sofőr már nincs rákényszerítve a felügyeletre, de a rendszer jelezhet neki szenzorhiba/útviszonyok/időjárás függvényében, hogy perceken(!) belül át kéne, hogy vegye. Na ilyet még nem vihetsz haza, de nagyon közel járunk hozzá, szó szerint 1-2 év és hazavihetők ezek a gépek is.

    A végső lépés sincs annyira messze, de attól tartok az még kb. egy évtized, mire tényleg teljesen kiforrottá válik egy olyan jármű, mely nem csak technikailag, de jogilag lefedve is szállíthat jogosítvány és felügyelet nélkül embereket. Nyilván ez sem nálunk fogja reneszánszát élni, hanem tőlünk nyugatabbra. Hozzánk majd a használt példányok jönnek cirka 10+15 év múlva.

    Meg ráadásnak ha nem teljesen automata akkor a jogsi nélküli embereket vinni sem tudná. Tényleg nem értem én ezt az egészet. De mind1 bár sikerülne mert attól függetlenül, hogy nem hiszek benne egy működő KITT nagyon nagy dolog lenne.