• defiant9
    #19
    "hanem azért is, mert tele lehet repedésekkel..."
    Tele _lehet_, nem tudni, odamennek megnézik. A feltételezés szerint egy korábbi bolygó olvadt, majd megszilárdult magjáról beszélünk, ezek alapján én nem szétesős jég-por aszteroidát/üstököst vízíonálok.

    "A lepattanás nem pattogást jelent, hanem azt, hogy az előtte összeőrlődött levegő rugalmas testként hat, és lepattan. Ez nem a test méretével van összefüggésben hanem a belépés szögével."
    Hogyne lenne összefüggés a tömeg és a pattanás köz, nyilván feltételezve hogy a tömeg tömör és a felszín/tömeg aránya kicsi. Egy ekkora tehetetlen tömeget nem képes egy relatíve vékony és ritkás légkör pályamódosításra késztetni, ha ennyi gyakorlati érzéketek sincs ennek megítélésre akkor gond van.

    "mekkora erő kell a pályáról való letérítéséhez? Mondjál már konkrétumokat is, ne csak kis, meg nagy szavakkal dobálózzál"
    Az erő pongyola kifejezés, nem az számít hanem az energia. Ja hogy ment..., eleve azzal nyitottam hogy megadtam a hozzávetőleges energiaszükségletet amivel 17km/s-ről úgy 30 közelébe lehet tolni. Írtam hogy abban nincs benne a hajtómű hatásfoka, de annak sincs igazán jelentősége hogy 100 milla vagy 200 vagy akár egy nagyságrendnyi hiba van benne, a mai űrtechnika számára elképzelhetetlenül sok energia ez.