Egosoft X4
  • RJoco
    A guideance-vel igazán nem kell foglalkozni. Ezek nem igazi feladatok, csak amolyan ajánlások.
    Mindig ott van egy ilyen, ha valamelyik hajódon nincs kapitány.
    Meg, hogy az állomásaidhoz rendelj ilyen, meg olyan hajókat.
    De a teljesítésért nem kapsz jutalmat.

Ettől függetlenül nem feltételn hülyeség az állomáshoz hajókat rendelni. És kell is, főleg, ha érceket vagy gázokat dolgoz fel.
    A szállító másodlagos, bár az sem hülyeség. Csakhogy!
    Van egy olyan csíny a játékban, hogy a menedzser csillagai meghatározzák, hogy az állomáshoz rendelt hajók milyen messze mennek el. Vagyis 1 csillag, az egy rendszer, 5 csillag, az 5 rendszeren keresztül képes hajókat irányítani. Az 5 csillag elérése önerőből, nem tudom milyen nehéz, soha nem próbáltam.
    Egyrészt a csillagai mennek felfele magától is. Ha jól tudom, legalábbis a hajó legénységének fejlődése a használatbavétel függvényében emelkedik - ha sokat kell hajót javítania a szerelőbrigádnak, akkor egyre képzettebbek lesznek és egyre jobban meg tudják csinálni. Csillagmentes szerelők nem biztos, hogy 100%-ra ki tudják javítani a hull-t. Míg a katonáknál a sikeresen túlélt foglalások emelik a skill-t.
    Másrészt léteznek könyvek, melyekkel tanítani lehet őket. Ezeket többnyire küldikkel lehet megszerezni. A 3 csillagos már nem egyszerű. És nagyon ritka. Asszem láttam már 4 csillagost is, de olyan feladatért, hogy... 5 csillagosról meg nem tudok.
    Viszont erre is van mod, így a könyveket meg lehet venni a dokk kereskedőjénél. Én most egy egyszerűbb utat választottam, megszerkesztettem a mentést és a HQ vezetőjét 5 csillagra emeltem mindenből. Így nem kell a mod. És más állomásoknál nem tervezek ilyet, de még ki tudja, hogy mit hoz a jövő.

Ha úgy van beállítva az állomás, akkor NPC hajók tudnak kereskedni az állomással, így az állomáshoz rendelt hajó nem létszükséglet.
    Nekem is így hordják az építkezéshez az anyagot. Meg viszik a gyártási részlegből az EC-t. Bár ettől függetlenül van egy-egy kis hajó hozzárendelve. Úgysem tudnék velük mit kezdeni.
    Az állomás kereskedésével nem igazán vagyok megelégedve, úgyhogy a jobb hajók egyelőre nincsenek hozzárendelve. Ha kell valami, akkor manuálisan keresem az árut és küldöm oda a hajót vásárolni. Így nem csak 5 szektor van érvényben, hanem minden felfedezett terület, ahol elérhető az ár és mennyiség. Ettől függetlenül jobb szeretek a közelben vásárolni, kevesebb az utazási idő.

Ha hajót akarsz rendelni az állomáshoz, akkor megnyomod a P-t, mire bejön a térkép a saját tulajdonoddal. Bal klikk a kiválasztott hajón, majd jobb klikk az állomáson. A megjelenő menüben kiválasztod, hogy mit szeretnél. Kereskedjen az állomásnak vagy az építési részlegnek, esetleg bányásszon vagy épp védjen. Berakod egy csoportba és onnan kezdve az összes olyan hajót, amit az adott feladatra osztasz be, ebbe a csoportba kell tenned. Igazán nincs lényege, hogy melyik csoportnév mire van kijelölve.