Egosoft X4
-
A tutorial-okon van még mit dolgozniuk a fiúknak, mert nem sikerült átadniuk neked a dolgokat.
Spaceweed nem fog hull parts-ot venni, mert a HP alapvetően építőanyag.
A Wharf-on S és M méretű hajók épülnek. Lényegében hajógyár. De csak kis hajóknak. És a HP kell a hajókhoz. Ezért tudtad ott eladni. A Shipyard (SY) is hajógyár, de ott a nagy hajók épülnek, L, XL méretben. Ők is megveszik.
Csak azokat az árakat látod, ahol már jártál. És egy idő után ezek le is járnak. Hacsak nem raksz oda satellit-et. Akkor mindig friss marad az ár és a készletkijelzés is.
A térképen megjelenik a lista az árakkal. Fent, kékkel, hogy mennyi kell neki. Ha a kék pöttyökre viszed az egeret, akkor számszerűsít. Van, amikor ott van egy pötty és vesz 5 darabot...
A sárga résznél az van, hogy mennyit ad el. Minél több a pötty, annál olcsóbban adja. A kéknél ugyanez. A több pöttynél jobb áron tudod eladni. Ha nincs pötty és érték, akkor csak annyit tudni, hogy ott van vagy kell ilyen áru, de már rég jártál arra. Nem kell személyesen menni, a saját hajók is frissítik ezeket a dolgokat, ha arra járnak.
Amikor ráviszed az egeret az egyik árura egy ilyen keretben, akkor megmutatja, hogy melyik állomásra gondolt. Mindig csak azok az állomások vannak számításba véve, amelyek éppen látszanak a képernyőn. Ha közelítesz, akkor kevesebb állomást vesz figyelembe. Ha távolítasz, akkor többet. És mindig csak egy jó árral rendelkező állomást jelöl meg. Ha nem tetszik, túl messze van, akkor közelíteni kell és úgy végignézni a térképet, részletenként.
A spaceweed-nél az eladni kívánt termék a spaceweed, míg venni EC-t, Spice-t és Swamp Plant-ot fog.
A HP kell az állomások építéséhez is. De sajnos olyat még nem találtam, hogy az állomás építő részlegének adjak el. Bár nem is igazán kerestem, mert mindet a saját állomásomhoz szoktam felhasználni.
Asszem úgy nem tudsz a hajódra kapitányt rakni, ha te magad a székben űlsz. Fel kell állni és térképről intézni a fejlesztést. Természetesen bedokkolva, mert kapitány nélkül nem repül a hajó. Ilyenkor a személyzeti részen a jelölő négyzetnek aktívnak kell lennie. Elméletileg. Sosem csináltam.
Az állomásokon szoktak NPC-k lézengeni. Oda lehet menni hozzájuk és meg lehet szólítani őket. Megmutatja, hogy milyen képességei vannak és, ha felvehető, akkor kiírja az árat is, amiért elmegy neked dolgozni. Minél képzettebb, annál drágább. Megegyezés után ki kell jelölni a hajót és, hogy milyen pozícióba akarod rakni.
A Wharf-on vagy EQ-n (Equipment Dock) (javítóállomás) tudsz a hajófejlesztésnél legénységet venni. Ha van legénység, akkor a hajó infójának személyzeti részén megjelennek. Jobb klikk a képernyő alján az egyik tagra és ott megjelenik a menüpont, amivel más pozícióba küldheted. Sőt, asszem kapitány nélküli hajónál eleve ott lesz a Promote Captain parancs. Bármelyik csapattársból lehet kapitány, menedzser, akrámi, amire épp szükség van. Aztán majd idővel tanul.
Hajóból hajóba az űrben is át tudsz szállni. Kiszállsz az egyikből, odarepülsz a másikhoz és beszállsz. Bár az állomás szerintem egyszerűbb. A gyors beszállást ismered? Érdemes a töltőképernyőn figyelni a tippeket. Gyakran ad olyanról, amire nem is gondol az ember. Mióta ezt a módszert ismerem, azóta nem nagyon szoktam a hajóra felgyalogolni. Ha több hajó van bedokkolva, akkor kiválaszthatom, melyikre akarok gyorsutazni.
Ha megvan a HQ-d, akkor a boronnal kifejlesztheted a teleportáció különböző lépcsőit, amivel egyszerűen ráteleportálhatsz a saját hajóidra, állomásaidra. Valamilyen mechanika útján (erre még nem jöttem rá) egyes faj NPC állomásaira is lehet egy idő után teleportálni. NPC hajókra eddig még nem sikerült.