Egosoft X4
-
Erre a garis dologra itt németben olvastam valami érdekeset, mely szerint nem biztos, hogy elvész a gari, ha hűtést cserélek a VGA-n. De mivel nem tudom biztosra és azt sem tudom, hogyan kellene nekikezdeni utána járni, így én sem szívesen szedem le a VGA-ról a hűtést.
Egyszer láttam egy gépet, az akkori legerősebb procival, asszem 12900K intel vonalon, amd-n meg vagy a 7000-es sorozat vagy még az 5000-es, VGA viszont 4090 volt benne. Szép Lian-Li házban, minden merevcsöves épített folyadékkal. Potom 8000-ért. Az egyedüli bajom az volt vele, hogy nem lehetett kapni. Pedig itt megvolt rá a legalább 1 év gari is.
Elektronikai technikus vagyok, de már rég elfelejtettem, hogy az alu és réz felhasználásával elem készíthető. Hiába, nem ezzel foglalkozom.
Sajnos vannak lakások, ahol simán összekötik az alut a réz vezetékkel.
SSD: Hogyan is hűtenek ezek a 3 ventis VGA-k? A kártya hátsó felén át tud áramolni a levegő. De, ha horizontálisan van a helyén, akkor elvileg ott pont lentről felfele kellene fújnia, míg a másik kettőnek fentről oldalirányba.
Vagyis az elölről bejövő friss levegő egy részét ez a venti el tudja szívni, így kevesebb jut az SSD-re. Ha viszont pont a másik irányba fúj (fentről lefele, de ezt nem hiszem), akkor meg az elölről érkező levegővel keveredve átmegy az SSD felett. Félsrégen, mert a hátsó venti feljebb van mint az SSD és a tetején is van két venti, ami kifele fúj.
A gép úgy 14 perce megy a kb. 22 fokos szobában. Az nvme SSD 30(50) fokos, a sata 28(36), a HDD 26(35). A zárójelben a napi max van írva. 50-et csak játék alatt látok.