Egosoft X4
-
Akkor ez nagyjából olyan, mint eleve összeszedni az alkatrészeket. Több idő, mint, hogy összedobjam az egészet a házba.
Nem kell gyárit ajánlani. Ami van, az most kiszolgál. Nem húzom a procit, elbírja. Csendes.
Sz@rt mindig ki lehet fogni. Sajnos ez egy ilyen világ. Én ezért is nézem meg, hogy milyen a visszaküldési, szervizelési lehetőség. Nagyon ritka, hogy valamit két hetes visszaküldéssel vegyek. A jellemző az 1 hónapos elállás. És igyekszem olyan eladót választani, ahol a posta is ingyen van. Ide is, oda is. Ez mondjuk nem mindig sikerül.
Megfelelő házat tényleg nehéz találni. De azért ma már nem ritkák a két rekeszes házak, így az alul be, felül ki gond nélkül megoldható. Előlre biztos, hogy nem tennék radiátort. Próbáltam az AIO-t, de nem tetszett. Felülre és oldalra már mehet. Mindkettő kifújáson.
A felül dublaradiátoros házat én is szeretném. De gyárilag ilyet nem csinálnak. Nekem meg nincs helyem, hogy olyan gépparkot hozzak létre, amivel építhetek egy saját házat. Max 3D nyomtatni tudnám.
A mai AIO VGA-kal is az a bajom, hogy nincs hova tenni. A 240 hátra nem fér, 120-al meg nem árulnak, mert az már kicsi lehet hozzá. Mondjuk nincs gondom a Palit kártya léghűtésével. Nagyon csendes és jó hőfokon tartja a GPU-t is.
Régen fontos volt, hogy cipeljem a házat, mert évente párszor ingáztam vele HU és DE között. Ma már ilyet nem teszek, így nem érdekel, ha helyhez kötött a gép. A szobát sem rendezgetem át félévente. Nincs rá lehetőség, annyi lyukat fúrtam a falba és rögzítettem valamit, hogy újabb lyukakkal már lehet, hogy a szerkezeti stabilitást veszélyeztetném (na nem, de sokat kellene tömködni és újakat fúrni).
A léghűtéshez annyit, hogy, ha félévente ki van fújva, akkor nincs vele gond. Még talán az éves takarítást is elbírja. De ez igaz a folyadékhűtésre is. Nem csak a rendszer koszolódik, a radiátorok porosodnak, rossz lesz a hőleadás. Emellett az egyéb érintkező felületek is. Volt, hogy félévente takarítanom kellett a HDD sata csatiját, mert kontaktos lett és nem boot-olt a rendszer. Ez jó rég volt már. De a memóriákhoz is bekerülhet a por, aztán jönnek az érdekes jelenségek. Szóval takarításnál mindent kiszedek az alaplappól a procin kívül.
A legtöbb jobb házhoz van porszűrő, ami nagyon sokat számít. Csak a finom por lyut be. Ami gondot tud okozni az nem.
Procipasztázás. Nagyon ritkán csinálom. A mostani gépemnél már szükség sincs rá. 30€-ért vettem egy Thermaltake-es hővezető lapot. Ez nem szárad ki. Akár több processzort is túlélhet. Mondjuk eléggé óvatosan kell vele bánni, mert könnyen "szakad". Így kérdéses, hogy nem lesz e porrá az idő múlásával.
Viszont a hőátadással meg vagyok elégedve. Mikor másodszorra pasztáztam a procit és raktam rá a blokkot, valamit eltolhattam, mert nem volt túl jó a hűtés. Aztán vettem ezt a lapot.
Az épített folyadékhűtéshez még annyit, hogy biztos nem kupakos procira tenném. Akkor már úgy van értelme, hogy kupakolom és kihozom a dologból a legtöbbet, amit csak lehet. Természetesen folyékony fémmel.
De ahhoz, hogy egy ilyen műveletnek nekiálljak, először kell egy új gép. Úgy, hogy a régi még üzemel. Gép nélkül nem akarok maradni. Aztán, ha 1 hónapig építem (mert közben sokat játszom), akkor addig. Nem lényeg. Viszont a mostani procifelhozatal, már amennyi infó eddig kijött, nem igazán győzött meg, hogy a ryzen 5000-es szériáról elváltsak máshova.