Egosoft X4
-
Jóózsf István #6960 nibron!
Igen látszik hogy értesz hozzá. De legalábbis ügyesen sorolod fel a "számadatokat." Jól mondod fel a leckét.
Most rábeszéltél 100 embert az épített folyadékhűtésre.
Nem akarom magamat ismételni, de de nem túl felelősségteljes viselkedés.
De van egy ötletem. Építs mindenkinek folyadékos rendszert aki itt és most jelentkezik úgy, hogy ha elégedett lesz vele akkor kifizeti. Ha nem akkor buktad! :-)
Mondom, hogy mi a problémám. Azt mondod, hogy ne 12900, hanem 127000, mert felesleges. Igen. Lehet, hogy nem éri meg az ár különbözet. De vannak olyan emberek és nem is feltétlen az elmebajosak között, akik azt mondják, hogy nekik megéri a drágább, de kétségtelenül nagyobb kapacitású terméket vásárolni. Már csak azért is, mert így később nem merül fel egy igen súlyos kétség: "Meg kellett volna vennem a drágább - jobbat!"
Ugyanakkor a horribilis összegbe kerülő arányaiban nem jobb... (Ha abból indulunk ki, hogy a 12900 hülyeség a 12700 a tuti) folyadékhűtést meg egyértelműen előnyben részesíted.
Furcsa kettősség ez.
Még egy dolgot. Emelnék ki. Jocó azt mondja, hogy megépíteni buli. Hát annyira nem az.
Lehet valaki akármilyen zseni, ha nem épített már legalább egyet, de inkább több ilyen rendszert, akkor igen csak fájdalmas művelet. És az a minimum, hogy valahol elbarkácsolja. Nem jól méri fel a teret, egy derékszögű, vagy negyvenöt fokos csatlakozó helyett egyenes kell és vagy fordítva. Ha előre gondolkodik, akkor 3-4-5 fittinggel többet vesz. Több csövet vesz. Ami természetes és logikus is...
A radiátorról is kiderül, hogy ugyan valóban akkora méretű, de a szerelvényekkel együtt már nem, vagy csak nagyon éppenhogy fér el. A puffer tartály temérdek teret foglal. Útjában lesz a légáramnak. Az is ziher, hogy a nagyon okos és gondos háztervezők mindenre gondoltak, csak épp pont arra az alkatrészre nem, amit te választottál! Az a minimum, hogy fúrod faragod a házat!
...Csak az a baj, hogy főleg a kis bizbaszok drágának mondhatók. Nekem ne mondja senki, hogy egy elforgatható csőtoldat 3-5 pengőbe kerül. (Rég néztem árakat. Lehet, hogy már több) És ha nem ilyet veszel akkor automatikusan megszívatod magad. és ezek a fittingek egy idő után felmondják ám a szolgálatot! Nem. Nem opcionális. BE FOG SZARNI!! Ereszteni fog.
Attól nem kell félni, hogy víz folyik a gépbe, mert ezek a folyadékok nem vezetik oly annyira a delejt. De ki akarja eláztatni a gépét és a környezetét.
De ezt nem úgy kell elképzelni, hogy megveszik, összerakják és pár hónapon belül már be is következik. Évek is eltelhetnek. Lehet, hogy az aktuális gépet is kibírják. De az már eleve problémás, hogy azt a rendszert átrakod a következőbe. Eleve a csövek nem fognak stimmelni. A flexibilisek még úgy ahogy, de azok a legolcsóbbak. Hülyeség is lenne nem lecserélni.
A radiátor mard. de az sem fog kiszolgálni 3-4 gépet, mert mint elhangzott ez a folyadék le tud ülepedni - rakódni. Hol fogja ezt megtenni? Nem kell leírnom megint ugye, hogy a radiátorban?!?!? ( Na tessék! Erre nem leírtam, hogy radiátor... Óóóó ÉS MEGINT!!!)) :-)
Pumpa. Hát én azt mondom, hogy szerencsés esetben gépenként csere. HA nem mondja fel előbb a szolgálatot. Egyedül a blokk az, amit atomjaira lehet szedni és ki lehet sikálni, de abból meg 3-4-5 év múlva már lesz újabb, hatékonyabb.
És ezek mind ideális esetek! Még azt nem is vettem bele, hogy én is vettem egy olyan átfolyásjelzőt, ami nemes egyszerűséggel szétnyílt a ragasztásnál. Ez egy sehányforint nullafilléres alkatrész. Csak épp a végeredmény tekintetében (LOCSPOCS) tök mindegy, hogy egy 50 pengős blokk, vagy egy háromszáz forintos vacak miatt...
Szóval válasszatok a szánszakilag jobb, de gyakorlatilag nem annyival.. kurvadrága, macerás, karbantartást igénylő (Lehetőleg szakszerű karbantartást..) folyadék, vagy egy bár baromi drágának tűnő (40-50 pengő) Noctua D15 (Örök élet, plusz egy ÉVEZRED!!!) között.
Jaaaaa, és mindez akkor igaz, ha az egyszerű, puritán, "CSÚNYA" módszert választjátok. Mert ha valaki DIZÁJNOLNI is akarja... (Itt most nagyon hosszú eszelős kacaj hangzik el...)
Én egy NH-U14S-el indítottam ezt a kanosszajárást. Huncut módon tettem a hátoldalára is egy ventilátort! Nem mondom, hogy valaha is visszakerül a gépbe. De ki sem dobom soha!
Az, hogy az a 100 fok számított,, vagy nem számított, vagy a hávéinfó a kisujjából szopja ki, engem nem érdekel. Az a processzor és minden másik, ami ugyanazt az elvet követi. az melegedni fog. Így is. Úgy is! Ez most a trend.
És én ennek örülök is. Volt idő, amikor azért vertem a fejem a falba, mert azt MONDTUK, hogy keveset fogyasszon a processzor. AZT UGYAN MI A F.ÉRT? Nekem számítási teljesítmény kell! Végezze el a dolgát a lehető leghamarabb. Ha az villanyszámla formájában pénzbe kerül, akkor legyen.
Nem vagyok se költő, sem író. (műfordító) Szedett-vedett az írás, mert mindig eszembe jutottak "fontos" dolgok, amit valahova be kellett szúrnom.
De a lényeg talán érthető és sajnos magamat kell ismételnem: A folyadékhűtés nem CSODA! Hanem egy életforma, amit valaki meglép és vagy kitart mellette, vagy választja az egyszerűbb, kényelmesebb de legfőképp: ÉSZSZERŰBB megoldást.
Persze ha mondókám elejére kanyarodok és azt mondom, hogy a pénz nem kérdés, a nyűgöt meg valahogy elviselem és nekem kell az "Utolsó képkocka, vagy ezredmásodperc a munkaidőből, akkor egyértelműen folyadék. Hiszen a számok, (ha nem is olyan rózsásak mint sokan gondolnák, vagy ahogy a CSUPA ŐSZINTE ember akik most a világot lakják, mondják,) igazolják!
Sok mindenről beszélgethetnénk az elmúlt hozzászólások alapján... (A fos világról amiben élünk, a peltyié elemekről, az ótvar szarul megtervezett processzorokon keresztül, a szarházi kereskedőkig.) Soha nem jutnánk egyezségre!
Utoljára szerkesztette: Jóózsf István, 2024.06.06. 07:13:20