Egosoft X4
  • Pares
    Sikerült olyan hülyén megrendelnem, hogy valószínűleg csak hétfőn kapom meg a steam keyt, de hétköznap meg nem leszek gépközelben, szóval csak jövő hétvégén tudok majd legálisan játszani... nem bírtam ki, úgyhogy tegnap letöltöttem a virágbolti verziót. Játszottam vele kb. 5 órát. A következők nyilván a nem patchelt, 1.0 verzióra vonatkoznak:

- 1920x1080 + ultra + adaptive vsync + fxaa(high) (nem vettem észre szinte semmilyen különbséget az msaa és fxaa között, az utóbbi pedig gyorsabb) beállítások mellett teljesen zökkenőmentesen fut az aláírásomban lévő gépen.

- a kb. 5 óra alatt egyszer sem omlott össze.

- kb. 3 órát töltöttem azzal, hogy megtaláljam a számomra legmegfelelőbb billentyűzet kiosztást, és kipróbáljam, hogy az irányítás hogyan működik. Nekem a megszokáson kívül komolyabb problémám nincs az irányítással, flight assist módban pontosan úgy működik, mint a korábbi részekben, a flight assist kikapcsolásakor meg átváltunk newtoni repülésmodellre, amit lényegesen nehezebb kezelni (dokkolni szinte lehetetlen vele), de "valósághűbb", de valójában a különbség annyi, hogy a vektor hajtóművek nem próbálnak korrigálni, és engedik, hogy sodródjunk.

- ami nyilvánvaló, hogy néhány collision model bugos, pl. ugye a landolásnál a gép a padló alá tud kerülni egy pillanatra, bár szerencsére még nem sikerült egyszer sem beragadnom a padló alá. De kísérleteztem, próbáltam szélsőséges eseteket létrehozni. Ha pl. travel módban, 2.5km/s sebességgel belerongyolunk egy aszteroidába, akkor szinte kivétel nélkül mindig benn ragadunk az aszteroida modelljén belül. Mondjuk szerintem ilyen esetben automatikusan game overnek kéne lennie, legalábbis a kisebb hajóknak azonnal fel kéne robbannia.

- karakter animációk Egosoftosak, itt-ott kicsit bugosak, pl. amikor azon mozgó járdán futnak, akkor felgyorsul a futási animációjuk is, elég vicces. Mondjuk az tetszik, hogy amikor elmennek egymás mellett, köszöntenek egymásnak.

- a dokkolás és a dokkok maguk nekem nagyon tetszenek. Főleg a belső dokkok, ahogy ki be repkednek a hajók.

- tartottam tőle, hogy a hajók útkeresése ezekben a "szűk" dokkokban problémákat fog okozni, de szerencsére mindenki le és fel tud szállni, mégha néha elég extrém manővereket is alkalmaznak. Ezen is van még mit finomhangolni, de jó lesz.

- a hangokon lehetne még finomítani, a hajtóművek hangja kicsit túl hangos szerintem (már az introban is), kicsit túlterhelő tud lenni, amikor sok hajó van a közelünkben, ettől függetlenül tetszik, hogy nem csak egy üres dobozban repülünk, hanem pl. travel módban, ha kanyarodni akarsz, akkor lehet hallani, hogy recseg-ropog az egész hajó a terhelés miatt.

- a szkennelés lényegesen gyorsabb lett, nem kell info pontokat keresni, elég csak elrepülni a modulok mellett. Érdekes megoldás ez a rádiójelek keresése általi küldetések/tervrajzok/kedvezmények keresése, egyelőre neutrálisan viszonyulok hozzájuk. Azt olvastam, hogy egyesek nehezen találnak küldetéseket, hát én jóformán csak a kezdő szektorban/zónában voltam, de station scan módban repkedve az állomások körül találtam akár mennyi küldetést.

- csináltam néhány taxis küldetést, meg megtaláltam a Boront is a kezdő állomás szkennelése közben, de nem tudom, hogy ez bug volt-e, vagy nem, mert véletlenül rányomtam az x-re, amikor feldobta a küldetés elfogadó képernyőt, elbúcsúzott tőlem, mint ha elutsítottam volna, és utólag már nem találtam meg, hogy hogyan lehetne elfogadni.

- ami legjobban tetszik, hogy végre érződik az, hogy az űrben vagyunk, és ehhez illően hatalmasak a távolságok. A Rebirth is nagy előrelépés volt ezen a téren az X3-hoz képest, de most léptünk még egy szintet. Lehet, hogy kisebbségben vagyok ezzel, de nekem tetszik ez az óriási játszótér, ahol több száz kilométerekre vannak egymástól a dolgok, és közben van mit felfedezni. Az X3-féle szektorokból szinte teljesen hiányzott a felfedezés élménye. Ezzel függ össze az is, hogy én nem vagyok a teleportálás híve, szeretem a lassú játékok, szeretek saját magam eljutni A-ból B-be. Kitudja mivel találkozok vagy mit látok út közben. A Skyrimben is egyszer sem használtam a fast travelt.

- szuper, hogy lehet saját logót tenni a hajóra.

- a térkép egyellőre super powerfulnak tűnik, az UI meg az X3-ra emlékeztet.

- összeségében nagyon jó a hangulata a játéknak, még nem tökéletes, vannak dolgok, amik javításra, finomhangolásra szorulnak, de a jelenlegi állapotát tekintve kitett magáért az Egosoft.
    Utoljára szerkesztette: Pares, 2018.12.02. 12:32:49