Egosoft X4
  • RJoco
    #6363
    Igen, igazad van.
    Az órajel nem stimmel. Elvileg egy ezressel többnek kellene lennie, mint amit mutat.
    De én nem azért estem pánikba, mert 4000-et láttam, hanem azért, mert játék után megnéztem a HWinfoban a legmagasabb órajeleket és egyik sem érte el az 5000-et, a hőmérséklet viszont elérte a 88 fokot.
    Ez nem normális.
    A régi gépházban akkor volt ilyen meleg, amikor még az első BIOS volt a lapon és folyamatosan túlhúzta a procit. Viszont akkor vígan 5000 fölött jártak a magok. Azt nem tudom, hogy akkor a radiátor milyen meleg lehetett. Az biztos, hogy a BIOS frissítése után nem ment 5000 fölé az órajel, de a hőmérséklet sem volt 88 fok. A radiátort meg ugyan ott mértem már, mint most és az is hűvösebb volt.
    Közvetlenül átépítés előtt lefrissítettem a legújabbra a BIOS-t. Ha esetleg valamit megint elbarmolnék, akkor ne kelljen kétszer szétszednem. Viszont nem próbáltam ki játékok alatt.
    Nyomtam elég pasztát a kupakra. Lehet, hogy egy kicsit sokat is, de azt úgyis kinyomja oldalra. Emellett a radiátor jól melegszik. Hacsak nem a radiátorban van valami gubanc és nem az egészben kering a folyadék, csak egy részében. Akkor érthető, hogy miért olyan meleg a radiátor és miért olyan meleg a proci. De egy másfél éves radiátor így megdöglene?
    A régit többször is cipeltem, több ezer km-t megtett, magyar utakon is, fektetett házban és semmi baja nem volt. Tiszta folyadék jött ki belőle, mikor szétszedtem. Ez az új meg éppen csak egyszer lett átépítve.
    A hőfokot majd megnézem a radiátor végén is. Abból talán kiderül, hogy van e dugulás.
    A víz építést nézegetem, már találtam olcsóbb alkatrészeket is, viszont most azt kell majd méregetnem, hogy a VGA mellett elfér-e a pumpa tartállyal. Ha rászánnám magam az építésre és az újabb 500-1000€ kiadásra.

    Van a Power Reporting Deviation érték, az van az 5. sorban. Ha a proci (100%) terhelése alatt 100% környékén (+-3%) mozog az érték, akkor jó adatokat kap a proci. Vagyis nincs túlhúzva, sem lassítva. A játék alatt nagyjából jó is volt. Bár igazán majd egy Cinnebench fogja megmutatni.

    Nem csak mind a hármat, hanem mind az 5-öt. 4K felbontás mellett nem akartam megtartani sem az FHD-kat, sem a 2K-sat. A 4K-s meg bűnronda volt. Igazán nincs szükségem még egy monitorra. Csak ezért meg főleg.