Egosoft X4
-
Nem tud a VGA közel lenni a procihoz. Fizikai képtelenség. Illetve van rá lehetőség, de akkor nem fog elindulni a gép.
A lényeg, hogy ez szabvány.
Ellenben a VGA simán fűtheti az m.2 SSD-t, ha alatta van. Nekem is sajnos ilyen. Nincs is használatban az SSD, de játék alatt 54 fokra felmegy a hőmérséklete simán. Ezért sem szeretem, hogy annyira alacsonyan járatja a VGA a ventiket, illetve le is állítja, ha a GPU eléggé lehűlt. Az SSD meg még fő.
A procira visszatérve. Nekem vízhűtésem van. Ilyen volt a 6700K-n is (70 fokot soha nem érte el emlékeim szerint). Most az 5950X-em is ugyanakkora méretű (280) van, csak más a gyártó.
A vízpumpa mindig maxon jár. Direkt tápot kap sata tápcsatiról. Amíg nem frissítettem az alaplap bios-át, addig simán verte a proci a 85 fokot (frissítés óta csak nagyon kivételes esetben éri el). És nem állt le. Mint írtam korábban, 100 fok fölé kellett mennie, hogy lekapcsolja a gépet. Az is csak azért történt, mert a pumpát rádugtam az alaplapra és a hülye program egy ventilátor miatt az összeset újrakalibrálta, aminek az a tulajdonsága, hogy mindegyiket leállítja, majd felpörgeti és így meghatározza a százalékokat és fordulatokat.
Na a vízpumpa ezek után már nem indult el.
Kis hűlést követően a bios-ban matattam, de nem sikerült életre keltenem a pumpát.
A lényeg, hogy jelenleg egy nagyon érdekes grafikon van belőve a proci ventikre.
Úgy 80-85 fokig a ventik fordulata 700-1000 között mozog. Ez nagyon halk. Noctua-k. Ha eléri a 80 vagy 85 fokot (már nem emlékszem pontosan), akkor a ventik rendesen felpörögnek. Nem mintha nagyon lenne értelme.
Egy szenzorral figyelem a radiátor be és kimeneti ága között a hőmérsékletet. Fizikailag van így elhelyezve a szenzor.
Ez alapján játékok alatt sem éri el a radiátor a 40 fokot, úgy 36 körül meg szokott állni. Nagyjából állandó terhelés mellett a proci többnyire megáll 6x fok körül. A radiátor alapesetben úgy 32 fok körül van. Ahogy emelkedik a radiátor hőmérséklete, úgy emelkedik a proci hőmérséklete is pár fokot. Vagyis, ha 64-32 fok a CPU-radiátor viszony, akkor terhelésnél 68-36 fokra megy fel.
Ezért is írtam, hogy ez nincs rendesen megoldva, ugyanis pár fokos eltérésre nem lehet ventilátor fordulatot állítani a számítógépen. Ezt max egy külső mérővel és szabályzóval lehetne megoldani. Így, ha 85 fokos is lenne a proci, akkor sem feltétlen kellene 1400-on járatni a ventiket.
Csak azért írtam le, mert ilyenről én még infót sehol nem találtam. Az egészen már gondolkodtam, mert nagyon zavart, hogy a CPU hőmérsékletugrására azonnal reagált a venti is, pedig az nincs is közvetlenül a rendszerben. A hűtést a radiátor végzi, a ventik csak rásegítenek.
Aztán találkoztam a sógor Corsair-es megoldásával, ahol 40 fokos folyadékhőig el sem indítja a ventiket. Innen jutottam el oda, ahol most vagyok. Egy nagyon csendes gépházhoz. Az összes házventit fixáltam. A GPU ventijei meg 1800-on sem zavaróak. Főleg játék mellett.
A te esetedben szerintem nem normális, hogy pont az X4 tekeri meg így a procid.
Ha rég volt pasztázva, akkor mindenképp újrapasztázás. És ezzel egyidejűleg egy alapos portalanítás. Ha nem volt rég pasztázva, akkor is kell portalanítani. Csodákra képes.
Emellett célszerű a ház hűtését is javítani, ha nem elégséges. Elől befúj, hátul kiszív. Lehetőleg több menjen be elől, mint hátul ki.
Aztán néhány Cinebench teszt sem árt HWInfo kíséretével. Így azonnal látod a hőfokokat, a magok kihasználtságát terhelés alatt.