Egosoft X4
-
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Hol dumáljuk meg?
Az értékek nekem sem tetszenek és én is pont úgy gondolom, mint te.
A probléma nem a hűtés fajtája vagy teljesítménye, hanem a processzor hőleadási képessége.
Ez egy nem pici proci, a 6700K után ezt látva óriási meglepetés volt, hogy mennyivel nagyobb.
Jó persze, több benne a cucc is, de 7 nm-en, nem 14-en.
Ráadásul akkoriban óva intették az embereket, hogy a 14 nm-es procin rajta hagyva a böszme hűtőt szállítsák, mert meghajolhat a proci lapja (wtf?!). Most meg itt a 7 nm-es és szerintem nem csak területre, de magasságra is nagyobb, mint a régi.
A lényeg, hogy ekkora felülettel sem lehet jól lehűteni, bár az i7-es sosem ment 70 fokig el. Szerintem 64 volt a plafonja.
Csak egy jó hűtést ismerek, de az a környezetét is jól lehűti, azért lehetne hatékony. De nem otthoni, általános felhasználásra. Ez a nitrogén.
Jobb hűtést nem hiszem, hogy találok rá, mint a mostani. Éppen ezért kevésbé is szeretném megint szétszedni. És ezért sem gondolkodom a 3 ventis radiátorokban meg új gépházban. A radiátorba dugott mérő nagyon hasznos volt, mert jól látszik, hogy nem szállít annyi meleget belé, mint amennyit gondolna az ember. A bemenet és kimenet közötti különbség meg vicc.
Mondjuk mióta leszedtem a gépház tetejéről a retkes porszűrő szivacsot, azóta hűvösebb a proci 2-3 fokkal. De még mindig tud 78 fokos lenni, szóval...
Megnéztem a paraszttól egy AIO-s tesztet. Ott a pumpa fordulatával játszott és úgy vizsgálta a bemenő és kimenő ágat. Na az számított, hogy milyen gyorsan szállítja el a hőt a prociról. A gyorsabb pumpa (4-5000 rpm) jobb hűtést eredményezett és talán 4 fokos eltérést az ágak között. Viszont a proci csak 1-2 fokkal lett hűvösebb, mint mikor 2000 körül járt a pumpa és 1-2 fok volt az ágak közti különbség.
Ha jobban le akarom hűteni a procit, akkor valamivel le kell hűtenem a hűtőfolyadékot. Erre is csinált egy tesztet a paraszt, mégpedig a csapból, friss vízzel hűtötte és a lefolyóba ment a "meleg" víz.
Viszont beleültetted a kíváncsiságot az fejembe a B0, B2 kérdéssel. Bár amilyen szerencsém mostanában (és mindig) van (volt), biztos, hogy nem a tutibb került a kezembe.