Egosoft X4
  • RJoco
    Az nem poti! Hanem Rotary Encoder a szép angolos megnevezés. Én ilyeneket is építettem a kapcsolótáblába.
    Lényegében úgy működik, mint az egérgörgő. Az elektronika, szoftver érzékeli, hogy melyik irányba történt az elfordulás és mennyi. A programja alapján meg végrehajtja a műveletet.
    Lényegében két nyomógombot is a helyére köthetnél, csak azt ugye nem forgatja a motor. Illetve, ha egybe van építve a motorral, akkor vagy olyat keresel vagy lemondasz a távirányítós hangerőszabályzásról. Nem is értem, hogy miért így oldották meg, de pont nemrég találkoztam ilyen megoldással.
    Amire figyelni kell, hogy a tengelyátmérő megfelelő legyen. Ha a hossza nem is stimmel, ne legyen túl rövid és akkor vágható.
    De, ha már úgyis eldöntötted, hogy veszel egy újat, akkor HAJRÁ!
    Én nem tartalak vissza semmitől, nem is akarlak lebeszélni róla.
    Végülis megvettem a lentebb említett tápegységet én is. Bár a játékon nem segített, viszont alapjáraton 10W-al eszik kevesebbet a gép, X4 terhelése alatt meg 40-50W-tal lett kevesebb a fogyasztás. És most már megbízom a tápban.
    Ma érdekes dologra lettem figyelmes. Délelőtt jól futott a játék, majd egy újbóli bekapcsolást követően már nem. Eddig az volt a szokásom, hogy újraindítást követően újra játszani kezdtem, de sajnos sokszor nem volt jó. Most kikapcsoltam. Majd visszakapcsoltam és megint órákat játszottam gond nélkül.
    A visszakapcsolásnál viszont érdekes jelenség történt. Megint a bios-ban találtam magam. Vagyis valamiért nem boot-olt rendesen az alaplap. Ez már nem az első eset és eddigi megfigyeléseim alapján talán a billentyűzet lehet a ludas. De ezt lecserélni nagyon macerás.

A toroid viszonylag ritka. Valószínű drága a gyártása. Sokkal egyszerűbb lehet egy normál trafót csinálni és egy jó zavarszűrést építeni. Legalábbis ez a tippen.
    A Technics erősítőmben is normál trafó van. Dög nehéz, de gyönyörű tisztán tud szólni.