• Axlkenobi
    Vigyázat Spoileres:

Előrebocsátom, óriási rajongója vagyok a Star Wars-nak és ez alatt George Lucas eredeti hat alkotását tekintem. Mikor jött a hír, hogy eladja a Disney-nek a jogokat, először megdöbbentem, aztán úgy voltam vele, hogy ha valahova is kerül, ott lesz a legjobb helyen. Akkor még a kiválasztott Abrams-ben is bíztam, mert a Super 8 tetszett tőle (meg a 2009-es Star Trek is). Aztán amikor jött a második űrszekeres cucca, már inkább félve néztem a jövőbe, főleg mert a nyilvánvaló másolások és önismétlések miatt a rendező űr korábbi filmjeit is más szemmel kezdtem nézni, és bizony rá kellett döbbennem, hogy Abrams valamennyi alkotását jellemzi a fenti két szó.

Az Ébredő Erő előtt a következőket vártam a VII. Résztől: tartsa tiszteletben a saga-t, legyen hű hozzá, de merje kreatív és újító módon továbbvinni a fáklyát. Ebből végül semmi sem valósult meg. A "VII. Rész" gyáva, megalkuvó, kreativitást és eredetiséget hírből sem ismerő film, mely logikátlanságok egész garmadáját sorakoztatja fel, miközben az új karakterek rosszul, a régiek meg félreértelmezve vannak megírva. Ráadásul még vizuálisan sem volt képes arra, hogy érdekes legyen, ami 2015-ben szerintem vérciki. Az Ébredő Erő valójában nem a Star Wars VII. Része, hanem a IV. feldolgozása, ahol szervezetek, bolygók nevének átírásával próbálja meg elhitetni az emberekkel, hogy valami újat látnak. A hype és a marketing tökéletesen működött, így a világ be is falta.

A Zsivány Egyestől előzetesen már semmit nem vártam. A trailerek szögre pontosan ugyanazzal a hangulattal operáltak mint Az Ébredő Erő, ezen kívül sok mindent nem tudtam a készülő produkcióról. A kész filmet elnézve viszont egyet elmondhatok: klasszisokkal szórakoztatóbb mint Abrams alkotása. Persze felvonultat jópár szarvashibát, sőt, de legalább tiszteli a szériát és igyekszik annak szerves részévé válni, miközben van "töke" el is térni tőle. Igaz, ez utóbbi kimerül abban, hogy a saga mitológiai és fantasy vonulata helyett, most háborús történetet kapunk, de már ez is valami. Ez amúgy lehetne hiba is, de mivel ez egy spin-off, így kevésbé kell azonosulnia a fő vonulattal.

Ami tetszett, hogy tényleg próbál hidat képezni minden film és sorozat felé: van itt utalás mindkét animációs sorozatra, ahogy természetesen az Egy Új Reményre is, miközben felbukkan a Coruscant és a Mustafar az előzmény trilógiából is. A film képi világa is elképesztő volt, az új helyszínek közül a Jedha és a Scarif is jól sikerült, különösen az utóbbi lett lélegzetelállító. Az akciók is lehengerlőek, dinamikusak és látszik a beléjük fektetett munka, ellentétben a VII. Résszel, ahol még a film ezen aspektusai is rém gyengék voltak (leszámítva a Jakku-s üldözést és a fénykardpárbajt, de hát azt már művészet lett volna elcseszni).

Ami nagyon nagy negatívum, az a film első harmada, ami kapkodó és zavaros. A karakterek teljesen semmilyenek: a dezertőr birodalmiról nem tudjuk meg miért dezertált, a két ázsiai fickóról sem tudunk meg egy mondaton kívül semmit, míg Jyn és Cassian figurája hordoz magában lehetőséget, de az írók semmit sem kezdtek vele: mindkettőjük keresztülmegy valamiféle jellemfejlődésen, de tessék-lássék módon. Jyn az egyik percben még magasról tesz a lázadásra, aztán lát egy rövid videót az apjáról és öt perccel később már ő a felkelők felkelője, aki mögé varázsütésre felsorakozik mindenki, aki már évek óta harcol. Cassian meg hidegvérű gyilkos, meglehetősen rugalmas erkölcsökkel és amikor parancsba kapja, hogy ölje meg Galen-t, érzelmek nélkül bólint rá, ám mikor lehetőség adódna, nem teszi meg. Miért is? Mert két perce ismeri Jyn-t? A központi gonosz, Krennic szintén rosszul járt: hiába alakítja a remek színész, Ben Mendelsohn, az egész figura teljesen egydimenziós, nagyon gonosz és ennyi. Mondjuk Mads Mikkelsen és Forest Whitaker is hasonló cipőben járnak, a film szinte sportot űz abból, hogy a kiváló színészeit elherdálja.

Történetileg semmi extrát nem kapunk: véletlenszerűen összejön egy csapat, ami érthetetlen módon áll be egy érthetetlen módon vezérré váló csaj mögé, hogy megszerezzék a Halálcsillag terveit. Ennyi és nem több. A zenére pedig szót sem fecsérelnék, mert döbbenetesen semmilyen, abszolút nem méltó a Star Wars-hoz.

De akkor miért is jobb film, mint Abrams mozija? Mert képes monumentális lenni, mert nem csak egy újrahasznosított sivatagból, erdőből, meg hómezőből áll. Mert képes olyan grandiózus finálét adni, ami méltó a Lucas-féle hexalógiához. Mert történeti és karakterekkel kapcsolatos hibái ellenére is vannak iszonyú erős jelenetei (Vader felbukkanásai, vagy a remek CGI-jal életre keltett Tarkin pillanatai). És igen, ez a film is túltolja a retrót (mondjuk Az Ébredő Erővel nem tud versenyezni), de jóval kevésbé röhejesen: Ponda Baba és Dr. Evazan felbukkanására semmi szükség, mint ahogy szerintem bőven felesleges volt a finálé úrcsatájánál archív felvételekből előrángatni a Vörös Egyest, meg az Arany Egyest.

Nálam az első hat film masszív 10/10-es, egyetlen nagy történetet alkotó filmsorozat, míg a VII. Rész egy abszolút kockázatmentes, gyáva és erőtlen visszhang, értékelve a filmen dolgozók erőfeszítéseit és kevés jó pillanatát, kap egy 6/10-et. A Zsivány Egyes valamivel bátrabb (a hangulat miatt), jobban kezeli az "idézgetéseket" és sokkal lehengerlőbb, így ordító hibái és hiányosságai ellenére megérdemli 7,5/10-et.

Ha tartjuk a sormintát, a VIII. Rész már egész fasza lesz.