• TokraFan
    #46
    "most jelenleg ugyanúgy képtelenségnek tűnhet egy olyan rendszer kitalálása és fenntartása, amely biztosítja minden esetben az alulról szerveződő irányítást."

    Alulról szerveződő irányítás nem létezik! Irányítani a tömeg soha nem volt képes, minden esetben csak egyének, vagy megválasztott egészen kis csoportok képesek azt megtenni. Innentől pedig, bármilyen rendszert építesz ki, az egyéni érdekek megjelennek a közösségivel szemben! A demokrácia eddig a legjobb verzió, mivel a tömegnek elvben lehetősége van a vezetők leváltására, más kérdés, hogy a választásokat és az embereket is kiválóan lehet manipulálni. Erre annyi példa van, hogy sorolni is fárasztó lenne. Képtelenség kizárni az emberi tényezőt sajnos.

    "de ha mondjuk úgy fogalmazzuk meg, hogy kvalitásai s munkája szerint jutalmazza a társadalom az alkoholistát a takarítót a bányászt a tanárt és az atomtudóst a társadalom, már rögtön nem akkora hülyeség."

    Persze, de ki határozza meg, hogy az egyén kvalitása mennyit ér? Ez már önmagában vitára ad okot, mert a segédmunkások egy csoportja meg lesz róla győződve, hogy ér annyit mint egy atomtudós, tehát nek JÁR ugyanaz. HA ezt nem biztosítja a rendszer, akkor lázadni fog. Ha biztosítja, akkor meg az atomtudós fog lázadni, és senkit nem fog motiválni a tanulás, hiszen minek szenvedjen a ezzel, ha egyszerű kétkezi melósként is kb. annyit ér, mint atomtudósként?

    Ráadásul amit leírsz, az részbnen már hajaz az általam favorizált meritokrata rendszerre, ugyanakkor ott sem megoldott teljesen az, hogy milyen szempontok alapján határozzuk meg egy polgár értékét. Jelenleg kiindulásként a végzettséget nézzük mondjuk az alkalmazotti/munkaérőpiacon, de önmagában ez nem jó, hiszen látjuk mennyi alkalmatlan ember létezik felsőfokú végzettséggel.