• TokraFan
    #43
    Ezért nem működne (idézet magamtól):

    "...az ember már csak olyan, hogy elnyomottként még lehet jóságos, erkölcsös és szerető, de hatalomhoz és javakhoz jutva az esetek igen nagy százalékában képes 180fokot fordulni szemvillanás alatt!"

    Ha nincs egyfajta diktatúra mögötte, akkor nem tudod kizárni, hogy:
    1. olyan/olyanok kerüljenek hatalomra, akik az önérdeket előrébb helyezik a közösségénél (ami egyébként alapvető emberi tulajdonság, és csak nagyon kevesek képesek ezen felülemelkedni)
    2. olyan/olyanok kerüljenek hatalomra, akik valamit másként gondolnak, ezért változtatnak, tehát elindítják a folyamatot melynek vége a szétesés lesz! Hiszen minden változtatás vitát generál egy közösségben, szinte soha nincs teljes egység a komolyabb kérdésekben, maximum csak többségi egyetértés (bizonyos részről az is csak kompromisszumokkal)!

    Valójában nehezen értem, hol lehet ezzel vitatkozni? Hiszen bárki megtekintheti akár csak a szűk környezetén is, hogyan működnek az emberek -a történelem persze lényegesen több és jobb példával szolgál-. Mivel bármilyen társadalmat emberek építenek fel, számolni kell az emberi faj sajátosságaival, genetikai hozadékával (aggresszió, hatalomvágy, másként gondolkodás és folytathatnánk). Elvben szépen hangzik az egyenlőség, de hogyan tolod ezt le -többek között- egy művész, egy orvos professzor, egy atomtudós torkán, akit egylapon kezel a rendszer a félhülye alkoholistával?