• ostoros
    #30
    Ugyan, dehogy. Az csak akkor van így, ha kizárólagosságra törekszünk, mert erőszakos barmok vagyunk, mint a bolsevikok. Ugyebár Lenin is engedélyezte a piacot, mert rájött, hogy jobb, ha ötvözi a két szemléletet. Az utódai pedig ezt az engedményt visszavonták pedig ki tudja, akkor talán fejlődhetett volna értelmesebb irányba is.
    A kapitalizmuson belül is léteznek ma is kommunisztikus struktúrák. Egyesületek, közösen tulajdonolt üdülők, horgásztavak vadásztársaságok, egy csomó minden. Sőt, kommunisztikus jellegű vállalatok is, ilyenek azok, amelyeket a munkások tulajdonolnak.
    Csak a bolsevikok olyan csökött agyúak voltak, hogy aki nem úgy gondolkozott ahogy ők az mehetett a gulágra. (Mondjuk nem is csoda, mert akkora véres polgárháborúban jutott uralomra, ami az európa nyugati részén elképzelhetetlen. Egyszerűen túl ázsiai volt a gondolkodásuk.)

    Ez a felosztás, hogy vagy kommunizmus vagy kapitalizmus van, és a kettő keveréke nem lehet, egy buta hazugság. Ezernyi különféle rendszer valósítható meg. De a hatalmasoknak mindig érdeke volt ennek a hazugságnak a terjesztése mind a kapitalista mind a bolsevik részről, mert így nem lehetett kritizálni őket. Aki csak javaslatot tett valamire ami a két rendszer elemeit ötvözte volna, az egyből büdös kommunista kém volt nyugaton, illetve büdös imperialista kém volt keleten.

    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.12.14. 23:14:43