• kgpro
    #9
    KVP-nek teljesen igaza van, az nagyon amatőr munka, hogy egy nyilvánvalóan rossz adatot figyelembe vesz a szoftver, mindenféle ellenőrzés nélkül! A landolás talán a legkritikusabb feladat egy szonda esetében, hiszen ezen múlik a küldetés sikere. Két nagy probléma van, vagy elég, vagy leesik! Itt nem lehet egyetlen egy műszer adatára támaszkodva döntést hozni a rendszernek. Az a minimum, hogy szoftveresen folyamatosan ellenőrzöm az adatok helyességét, pl. az addigi sebességi és magassági adatokból számolom a lehetséges magasságot és azt összevetem a mért adattal. De nyilván lehet még más egyéb ellenőrzést is végezni.
    Nálam az, hogy negatív magassági adatot vesz figyelembe, (vagy sikerül az előjel nélkülit negatívnak értelmezni, majd ezt felhasználni), már önmagában is kiveri a biztosítékot! A negatív magasság elvileg azt jelenti, hogy már landolt, sőt belefúródott a felszínbe, és ha így van, akkor minek kapcsolgatja a fékező rakétát?! ... startolni akar??? :-), ne máááá.... ez nagyon gagyi!!!! :-)
    Az meg elfogadhatatlan, hogy utólag könnyű okosnak lenni, mert a programozónak pont az a feladata, és felelőssége, hogy előre vegyen figyelembe minden lehetséges helyzetet, és a folyamat végiggondolása kapcsán ezekre készüljön fel, és írja meg a rendszertervet. Egy ilyen folyamat leprogramozásában maga a landolási művelet csak a fősodor, ami mellett sokkal több a kiegészítő adatok kielemzése, hogy maga a lényegi művelet sikerüljön!
    És gondolom, nem egy programozó vette magára az egész batyut, hanem egy csapat! Ők mit csináltak?