• arty
    #52
    A jelenleg airbnbzők nem azért csinálják, mert jó pénz? (köszönhetően az "adómentességnek"...) Nem azt mondom, hogy különadóval kell őket súlytani... de a közteherviselésből mindenki vegye ki a részét, egyformán. Ha pedig nem éri meg "annyira" az airbnb, kevesebben csinálják, lesz több kiadó lakás, nem mennek az égbe az árak, stb. Persze, hogy ez segítene-e a helyzeten, azt nem tudjuk.

    A másik a CSOK és a felpörgő hitelezés... előbbi megint rossz iskola (ingyenpénz), utóbbi pedig... nos, az emberek nem tanulnak soha, megint felteszik az életüket az 1-2 százalékos buborra. Az állam pedig ehez asszisztál, megint. Aztán 5-10 év mulva megint lehet megmenteni, ujabb csokhoz hasonló baromságot kitalálni és tovább rúgni az átlagembert a mélybe... és milyen egyszerű az egészért a kapzsi lakáskiadót felelősségre vonni :)

    Persze, hogy a pénz csinál pénzt - ellenben nem mindegy a koncentráció. Az egész nem ott megy el, hogy én már 10 évre előre meg tudtam venni a kölköm lakását és míg be nem költözik, addig "aratok", másrészt miért ne élvezhetném a korábbi, több generáció spórolásának eredményét? Erős, széles középrétegre egyébként is szükség volna... s én szívesen vállalnám is ;)

    Eleve, az ország főváros-orientáltsága nem probléma? Tényleg kell még ide párszázezer lakó? És csak ide? ;)
    Pályakezdőként én egyébként anyáméknál laktam, majd a feleségemmel is náluk laktunk, sok évig. A környezetemben nem látom, hogy erre "bárki" hajlandó lenne manapság. De azt sem, hogy (jó)pár évig ne 100, hanem csak 40-60 ezres helyen éljen és gyűjtsön - mert tévedés ne essék, nem csak 110k-s ingatlanban lehet ám élni.

    Nem vagyok vak, tudom és látom is, hogy a lakhatás (mekkora) probléma, viszont a lakbérmaximalizálás tüneti kezelés és csak piaci torzuláshoz vezetne. ( illegalitás -> emelkedő kockázatok -> mégtovább emelkedő bérleti díjak... akár. ezt senki nem tudja előre. pedig jót tenne, ha (tovább) fehéredne a lakásbérlés, mert a kisebb kockázat viszont egyrészt mindenki érdeke, másrészt akár csökkenhetne is az árszint. )