• kvp
    #6
    Akik be is tudtak volna vetni atomot, azok a japanok voltak. Az amerikai atombombaba vegul bekerult az a hasadoanyag is, amit a nemetek kuldtek a japanoknak tengeralattjaron, csak a nemet megadas miatt amerikai kezbe kerult. A nemetek baja egyebkent az volt, hogy nehezvizes reaktortechnologiat terveztek, amihez a szukseges nehezvizet a franciak meg a megszallas soran kimentettek angliaba. Ennek a megoldasnak egyik modern valtozata a candu reaktor, ami gyakorlatilag dusitatlan urannal is megy.

    A japan tervekrol ket erdekes info van, az egyik hogy los angeles kapta volna az elso atomot, aztan felajanlottak volna a beket, ha megtarhatnak minden teruletet a csendes oceanon hawaiig bezarolag. A masik, hogy a japan katonai vezetok jol sejtettek, hogy az amerikaiaknak csak ket bevetheto atomfegyveruk volt (a tesztrobbantassal egyutt 3) es honapokig nem tudtak volna ujat ledobni. Pechjukre a csaszar, aki mar eleve ellenezte az amerikaiak megtamadasat es az eredeti, valasztott kormanyfo megoleset es a katonai vezetes hatalomrajutasat jo lehetosegnek tartotta, hogy megszabaditsa a nepet a haboruert felelos vezetestol. Az amerikaiak meg is hagytak a helyen, bar jogi funkcioja kb. annyi maradt mint amennyit a haboru elott meghagyott neki a katonai vezetes.

    A haboru hatasa egyebkent nem arrol szol, hogy felgyorsitsa az alapkutatasokat, hanem arrol hogy ha eleg rossz a helyzet, akkor barmit finansziroznak, a bekeidoben anyagilag nem realis fejleszteseket is. Ezeket a haboru utan mar keszen lehet felhasznalni, tehat a civil eletben is megeri alkalmazni oket. A hideghaborus urverseny is ilyen volt, csak nevehez meltoan nem lottek kozben, de az urhivataloknal kvazi haborus koltsegvetessel dolgoztak.