• NEXUS6
    #12
    :)
    Ha nem is szentek a németek sem, de nem okolhatók egyedül a II VH minden szenvedéséért.
    Ahogy olvasgatom az Furcsa-háború/Angliai-csata idején a németek látványosan tartózkodtak a szövetséges civil lakosság elleni bombatámadástól, reménykedtek, hogy Anglia előbb-utóbb elfogadja a békeajánlatot.

    Az angolokra inkább jellemző volt ez, amin aztán Hitler be is pöccent és azt mondta, hogy OK akkor kettőn áll a vásár és elkezdték London bombázását, azonban az is jobbára dokkokra, ipartelepekre korlátozódott. Viszonylag nagyobb precizitással is hajtották végre a támadásokat, mint az angolok. A híres neves Coventry-i bombázás 587 polgári áldozatot követelt, de minden terrorbomázások ősatyja, Guernica esetében is katonai célpontok ellen irányult a támadás, azonban a tűz továbbterjedt. Az 5000 fős település az első jelentések szerint kb 1500 embert veszített, a későbbi becslések 200-400-ról szolnak, a legutóbbi kutatások szerint kb 130 áldozat lehetett. Ezek a támodások összehasonlíthatatlanok a háború későbbi szakaszában a szövetségesek által, direkt a lakosság ellen kivitelezett terror támadásokkal.
    A háború végefelé Arthur "Bombázó" Harris tett valami olyan kijelentést, hogy nem érti hogy amíg tehették miért is nem égették fel az angol városokat, amit viszont a szövetségesek a német városokkal megtettek. A németek már a háború elött leállították az Ural-bombázó projektet, nem is rendszeresítettek jelentős számban "stratégiai" bombázókat, szóval olyan méretű civil célpontok ellen alkalmazható képességgel nem is rendelkeztek, mint a szövetségesek.

    Áldozatokat tekintve az tengely-szövetséges veszteség 10/1 a terrorbombázásoka civil áldozatait tekintve. A V fegyvereket nem véletlenül hívták megtorló fegyvereknek, merthogy lett volna mit megtorolni. Azonban a fentiekből látszik, hogy a V fegverek nem voltak valami hatékonyak. Talán tömegpusztító robbanófejjel azok lettek volna. A németek rendelkeztek is ilyennel, hiszen a szarin, szomán, tabun idegmérgeket ők fejlesztették ki és jelentős mennyiséggel is rendelkeztek ezekből, azonban nem vetették be őket.

    A Nürnbergi-perben a németeket nem ítélték el terrorbombázásokért, ezt a kategóriát nem hozták be, valszeg mert ez esetben a vádló és a vádlott egyből helyet is cserélhetett volna.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2016.09.07. 09:36:38