• wraithLord
    #47
    Hát, igazából nem elképzelhetetlen egy tömeges fajkipusztulás, mert a klíma melegedése egyrészt megváltoztatja egy élőhely klímáját, ami direktben kipusztíthat bizonyos kényesebb (specialista) fajokat, ami már alapból megboríthatja a bioszférát, és láncreakciót indíthat el. Másrészt azáltal, hogy melegedik az éghajlat, fajok jelenhetnek meg olyan élőhelyeken, amelyeken előtte nem tudtak megélni, konkurenciát jelentve az eredetielg ott élő fajnak, ami megint csak kipusztuláshoz vezet és vezethet, szintén láncreakciót indít el, szintén megboríthatja a bioszférát (a mi szempontunkból megborítja, objektív szempontból pedig csak egyensúlyok tolódnak el).

    (Itt állatfajokról és növényfajokról is beszélhetünk, és növény-állat, állat-növény, állat-állat, növény-növény kölcsönhatásokról is szó van).

    Másrészt a melegedés a mikroorganizmusok elterjedését is befolyásolhatják, és befolyásolják vagy direktben, vagy a gazdaszervezet elterjedésének befolyásolásával, ami szintén okozhat fajkipusztulásokat, láncrekaciókat.

    Nem beszélve arról, hogy az ember amúgy is szorgalmasan "tizedeli" az élővilágot.

    Szóval nem annyira elrugaszkodott dolog azt állítani, hogy gondok lehetnek, kérdés, hogy ezt most mennyire lehet átlátni azonkívül, hogy pl. egy bizonyos földrajzi területtel foglalkozó zoológus azt tapasztalja, hogy változik az általa megfigyelt xy állatnak az élőhelye, az egyedszáma nő/csökken stb.
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2016.08.23. 20:40:22