• NEXUS6
    #29
    Paleoklimatológiai szempontból a Föld jelenlegi állapota is még eljegesedés állapotát tükrözi. És igazad van, nem csak 500 millió éve, hanem a dinoszauruszok korában, kb 100 millió éve sem volt jégsapka, és ez az összetett élet létezése során általánosan jellemző volt.

    A hisztériakeltés, amiben arról van szó, hogy sosenem volt még ilyen meleg elég korlátozottan értelmezhető, jóformán tényleg csak az utóbbi pár száz évre. Az eljegesedés idején az átlaghőmérséklet 6 fokkal volt alacsonyabb, a tengerszint meg több 10 méterrel. A jégkorszak utáni klímaoptimum idején a mainál is melegebb volt, ami érdekes módon nem kapcsolódott össze a sivatagosodással, sőt akkor a Szahara területén is szavannák voltak, több azóta eltűnt folyam is folyt akkor. Ha összességében nézzük, akkor az mondható, hogy a vízszint emelkedéssel együtt is a magasabb hőmérséklet összességében nagyobb szárazföldi életteret jelent!

    Amúgy már az eljegesedés időszaka után következtek be olyan alacsony tengerszint feletti magasságú területek elöntése, mint az Északi-tengeri Doggerland, vagy a Fekete-tengeri mélyföld, amely utóbbit valszeg a Gilgames eposz, és a Bibliai is megörökít az özönvíz sztoriban.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2016.08.21. 11:59:38