• Skylake
    #18
    Így van, az MS tűzzel-vassal nyomni kívánja az UWP-t, illetve mindazt, amit Microsoft Consumer Experience-nek nevez, kvázi tracking és reklámkihelyezés benyomva az oprendszerbe (ami amúgy fizetős, csak szólok, ez nem ilyen google-féle mindent ingyen kapsz és minden aktivitásodat követjük modell, ott okés), és amely legfőbb támogató és megvalósító komponensei az Edge meg a SearchUI, avagy Cortana. (Hehe, próbáld meg utóbbit lekapcsolni taszkmenedzserből  .)

    Én mostanában azt a melót kaptam a főnökömtől – uborkaszezon van, na – hogy gyűjtsek össze minden olyan technológiát, amivel a 10 céges környezetbe abszolúte nem való, és enyhén vagy roppantul irritáló funkcióit egyszer és mindenkorra, telepítéskor, vagy az után, központilag, full unattended módon, egyetlen kattintással ki tudjuk takarítani a halál redvás-pudvás f*szára. Ebben benne van a diagtrack-tól kezdve minden, amit Satyka belenyomatott a rendszerbe a rolling release működés, és cloud first elv megvalósításáig.

    Azt azért említhetné a cikk, hogy az évfordulós frissítés innentől alapból 2GB RAM-ot kér, csak hogy a hardverek terén általánosan elég gyengus magyar warezöcsik, is jól informáltak legyenek. Ez sokkal fontosabb, mint az a pár f*ngszagú himi-humi, amit nagy arccal, kinyomtak most.

    (Frissítésnek elég gyenge eresztés ez, egy linux disztróváltáskor ehhez képest sokkal több minden szokott frissülni Ubuntu-éknál, vagy Mint-éknél.)

    Visszatérve a cikk témájához, igen, szórakoztató, hogy most már nem lehet group policy-ből kiütni ezt a nyüves Consumer Experience-t, de azért a registry még megvan! Szóval, ha nem akarod bámulni a Candy Crush Soda Saga-t, meg a többi baromságot, akkor íme:

    HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft
    \Windows\CloudContent

    Ide készítesz egy 32-bites DWORD-ot: DisableWindowsConsumerFeatures
    Értéket adsz neki: 1

    Újraindítasz, örülsz.

    És ha nagyon hatásosan, de később esetleg visszaállítható módon ki akarod tekerni az új „felhasználói élmény” nyakát, akkor látogass el ide. Rendszeresen frissül:

    https://www.hwinfo.com/misc/RemoveW10Bloat.htm

    Képzelt MS dolgozó, elég részegen, felszabadulva a céges PR policy gátlásai alól: - „Meg hát vegyen mindenki Enterprise-t! Aki olcsóbbat vesz, az kussoljon, nézze a reklámokat, meg örüljön, hogy egyáltalán használhatja az oprendszert! Mégis, mit képzelnek, a Pro és alatti userek? Kik ők, hogy ugassanak a start menü meg a reflektorfény reklámaiért, az általunk akkor amikor akarjuk ütemezésben kinyomott frissítésekért?! Licencük van: ez azt jelenti, hogy használhatják a programot úgy, ahogy mi azt lehetővé tesszük, és addig, amíg nekünk tetszik? Nem tetszik a rendszer?! Hát, ilyen a zárt forráskód, és ilyen a Microsoft! Nem te fogod meghatározni, mi az ami jó neked! Mi a f*szt képzelsz, ki vagy te: csak egy f*sszopó licencvásárló csupán!”

    Na, ezért kell jól megb*szni az MS-t. Mobilfronton már szerencsére kaptak akkora taslát, amekkorát megérdemeltek – a piactól. Remélem az általuk birtokolt desktop hegemónia is 5-8 éven belül véget ér!