• cylontoaster
    #87
    Ezzel egyetértek teljesen, a lentebbi csak magyarázat volt, annak aki nem olvasta, valójában én sem gondolom, hogy működőképes lenne. Illetve az időjárás előrejelzésekhez hasonlóan működhet, nem túl sok időre előre, és megadva hogy mekkora a beválási esélye. És persze általánosítva, adott régióban fog esni kb ennyi, de ebből nem tudod hogy a te házad mennyi vizet kap, vagy kap-e egyáltalán.
    Annyiban a 3-4 napot pontosítanám, hogy változó, hogy mi mennyire megjósolható. Egy nagy hidegfront érkezését 3-4 napnál sokkal többre előre is meg tudják jósolni, persze ekkor simán lehet hogy 1-2 nappal előbb vagy később jön a jósoltnál. Ugyanakkor egy gyors zivatart esetleg órákkal előtte sem lehet. Hasonlóan működhetne (és valahol működik is) a társadalmak és a gazdaság jóslása is, nyilván ez iszonyat messze van az asimovi pontosságtól.

    Amit korábban írtam, azt se úgy képzeltem el, hogy a felső vezetőség, vagy bárki, látta hogy mi jó a népnek, és ezért indít pl háborút.
    Csak azt, hogy megvan minden rétegnek a maga önző érdeke, és ha kellően nagy az egyezés, akkor mehet a dolog. Ha a király háborút akar, de a hűbéresek nagyon nem, akkor esélyesen nem lesz (ha okos a király, akkor ezt felméri időben, ellenkező esetben leválthatják). És így tovább lefelé, feltéve hogy érinti a lentebbi rétegeket. Így van némi ráhatása az ország irányítására az összes rétegnek, persze eltérő hogy melyiknek mennyi. De ez manapság sincs másképp :)