• NEXUS6
    #86
    Amikor először olvastam tizenves koromban nekem is tetszett az ötlet. De ennek az elképzelésnek ellentmond egyrészt, amit írtam, hogy a társadalmi érdek max az egyéni érdekeken keresztül érvényesül. Ott van pl. É és D Korea. Északon egy dinasztikus, a társadalmat feudalisztikus hierarchiába taszító (ne tévesszen meg, hogy szocialistának, vagy kommunistának nevezik magukat), abszolút nem gazdasági orientáltságú, hanem a katonai fejlesztésekre koncentráló vezetés van 60 éve.
    Délen szintén egy katonai junta vezette sokáig az országot, de a fő szempontjai a demográfiai jellemzők javítása, a gazdaság fejlesztése és csak másodsorban a hadsereg képességeinek bővítése volt. Amikor elérkezettnek látták az időt az országot önként civil, demokratikus vezetés kezébe adták. Az eredmény: a Világ egyik vezető gazdasága.

    De ez hogy mennyire nem szükségszerű azt Kína jelzi. Mao korában gyak azt csinálták, amit É-Korea, az utóbbi 30 évben, meg amit D-Korea.

    De hogy tudományosan miért nem működhet a pszichohistória az viszont matematikai. A társadalom gyakorlatilag egy kaotikus rendszer, kicsit tudományosabban: összetett dinamikus rendszer. Az ilyenek általános jellemzője, hogy sok kis elem, sokszor ismétlődően hajt végre elemi interakciókat. Ha a világ tejesen digitális lenne, akkor valószínűleg még működne is a pszchohistoria. De hogy analog az azt okozza pl, hogy a modellben levő kezdeti érték, és a valós kezdeti érték közötti különbség mondjuk 100 ciklus alatt, bizonyos értékek kamatos kamat szerinti felhalmozódása miatt óriásivá dagadhat. Pl. az időjósok jóidőt jósolnak a hétvégére, miközben a valóságban szakadni fog az eső. Az időjárás esetében az a határ, amikor a kezdeti feltételekben mutatkozó különbségek jelentős difit generálnak 3-4 nap. A hosszabtávú előrejelzések nem igazán működnek.
    Mindennek egy másik olvasata az un. lepkeszárny effektus, a kis helyi anomáliák akár hurrikánt is kelthetnek. Gyakorlatilag bármely eldugott kis közösségből kezdeményezésből lehet a társadalomban világraszóló dolog, hogy melyikből lesz, az viszont megjósolhatatlan. Lásd PokemonGo, Angry Birds, vagy valami vallás, miközben ezeregy más mobilos játékot, kis szektát meg lexartak az emberek.