• cylontoaster
    #84
    Nem tudom, hogy tényleg nem olvastad-e, ezért nem érted.

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Pszichohist%C3%B3ria_%28fikci%C3%B3%29

    A lényege, hogy nagy tömegeknél (a jelenleginél szerintem lényegesen nagyobbnál) gyakorlatilag statisztikai jelleggel előre számolható a történelem. Azaz előre megjósolhatsz változásokat, nem teljesen pontosan természetesen.

    Nem a tömegek közvetlen beleszólását jelenti, de például egy polgárháború közvetlen beleszólás, ahogy végsősoron az is, hogy egy populista politikus milyen irányt választ (ha pedig nem populista, akkor melyik irányt szavazzák meg).
    De ilyen változás van bőven, ami a "tömegektől jön", és megszabja a világot, ilyen a tudomány fejlődése, szemléletek változása, társadalmak változása (pl nők helyzete), stb. Egyik sem jellemzően 1-1 kulcsszemélyhez köthető dolog, tehát elméletileg(!) előre jósolható is lenne. Ahogy valamilyen szintig a kulcsfigurák is, mondjuk egy olyan nemzetnél akik épp nagyon utálják a zsidókat, várható egy olyan diktátor felbukkanása aki erre építi a népszerűségét.

    Határozottan nem pármilliárd ember esetében számoltak ott sem, kategóriákkal többel, és mint lentebb már írták, végsősoron pont az jön ki a sorozatból is, hogy vannak olyan előre megjósolhatatlan kulcsfigurák, akik borítanak minden jóslatot.