• cylontoaster
    #73
    Na azt én sem állítottam, hogy szükségszerű dolgok. Csak épp egyszerű(?), vagy kézenfekvő megoldás problémákra.
    Illetve azt állítottam, hogy kell legyen probléma, amit a nép is érez, különben akármit is akar a felső réteg, nem lesz morál.

    Most vagy belelátsz olyanokat a mondandómba, amit nem írtam, vagy simán kiegészíteni (okoskodni?) akarsz, vagy nem értem.
    Ugyanis az általad írtak nem látom hol mondanának ellent. Az évezred elején megnőtt a népesség, ahogy te is írod. Ez kitermelt egy raklap kalandort, ugyanúgy, ahogy az ipari forradalom is később, csak akkor ezek egy része elmehetett máshová (USA), és jobb esetben talált valami tisztességes foglalkozást magának.
    Ezzel szemben egy földesúr fia nem nagyon tudott magának munkát keresni, maradt neki az hogy lovagnak állt és remélte, hogy szerencséje lesz. Ez egy probléma, amit biztosan meg lehet oldani értelmesebben is, de abban az időben ennek nem volt divatja, ráadásul az egyháznak kapóra jött a politikai befolyását növelendő hadjáratokhoz.

    Az eredeti indítómondat ez volt:
    "nem biztos hogy az ötletek java része is emiatt pattant ki, de az biztos hogy a háborúban mindig vannak/voltak technológia újítások, és a meglévő ötletek olyan hátszelet kaptak, hogy beértek"
    Nem arról van szó, hogy feltétlen kellett bármihez is, sem a tudományos fejlődéshez, sem a társadalmi változásokhoz nem kellett feltétlenül. De gyorsította, pont azért, amit írsz, mert az emberek nem süppedtek bele a jóllétbe, és muszáj volt az elérhető maximális sebességgel fejlődni, hogy a problémákat megoldják.

    Én is úgy vélem (remélem!), hogy minden problémát meg lehet oldani másképp is, ha erre meg van az akarat. Ennek köszönhető talán az, hogy a mi környezetünkben egy ideje kevesebb háború van, és reméljük így is marad.

    Megint jó sok komment lett egy értelmetlen cikk alatt, ezért aztán legközelebb is ilyen cikket kapunk majd :)