• NEXUS6
    #70
    Hát nem tudom. A keresztesháborúk haszna volt általában, hogy az iszlám oldal később erősödött meg annyira, hogy betámadja Európát. Ezen kívül sok értelme nem volt.

    Mert egyrészt a Dózsa féle parasztfelkelés is kereszteshadjáratként indult, de a szar logisztika miatt éhséglázadásba fordult, ami aztán egy társadalmi felszabadító forradalomba fordult. így aztán Bakócz Tamás esztergomi érsek bukta a pápává választást, amihez PR kampányként az egészet tervezte. A tervezett hadjárat élére Székely Dózsa Györgyöt állították. Tudni kell hogy a székelység közemberei még évszázadokig megőrizték azt a szabadságot, ami a honfoglaláskori magyaroknak sajátjuk volt, és amit a legtöbb embertől addig a paraszti rendszer már elvett. Ezt követően lettek a parasztok jobbágyok, akik már tényleg nem voltak háborúba küldhetők. Az a szabadság, ami a legtöbb erdélyi közembernek megvolt Magyarországra csak a polgárosodással és a jobbágyfelszabadítással jött vissza.

    Sőt mégkorábban a IV. keresztes hadjárat során Konstantinápoly elfoglalásával a latin keresztesek gyak kiütötték a Bizánci birodalmat, így előbb utóbb várható volt, hogy az iszlám erre benyomul Európába.
    Általában tehát az Európai keresztes hadjáratok egy része mégis csak negatívan ütött vissza.

    Emellett, ha volt termény felesleg, ami nagyobb népességet tartott el, annak fejlődés lett az eredménye, lásd ipari forradalom, amit az újvilágból bejövő nagyobb népességet eltartó termények és a klíma melegedése tett lehetővé. A nagyobb népesség az ami az ipari forradalom alapja volt és nem az ipari forradalom a nagyobb népességé.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2016.07.19. 13:03:03