• cylontoaster
    #69
    Nem mintha védeni akarnám az egyház tetteit, de ha nem Európa határain kívülre tolják a belső feszültséget, akkor valószínűleg belül lett volna sokkal nagyobb gond. Nőtt a népesség, több gyerek maradt életben, és a 2., 3. sokadik fiú választhatott hogy papnak áll vagy lovagnak, mert földet nem fog örökölni. Ha nem mehetnek el harcolni jó messzire, akkor harcoltak volna közelebb. Európai szemmel nézve akkor már inkább a "szent" háború.

    Az embereket meg lehet vezetni, de csak egy darabig. A vallás jobb eszköz, mint a hűbérúrhoz való hűség, de ez se kimeríthetetlen. Ha nincsen meg a társadalmi (annak meg a gazdasági) oka a háborúnak *, akkor elég hamar megunják a vérontást. Ráadásul nem a parasztok mentek, hanem lovagok, az úri családok sokadik fiai, azaz egy fokkal talán tanultabb (és kevésbé alázatos) réteg.

    A lényeg amit mondani akarok, hogy nyilvánvalóan meg volt a felső réteg látható anyagi haszna a háborúból, de ugyanúgy meg volt a kardot fogó tömegnek is a maga anyagias haszna, és az otthon maradóknak is.
    *és itt nem arra gondolok, hogy az egyház meg a királyok jól járnak a zsákmánnyal, máskor a földdel vagy egyéb erőforrásokkal