• T0nk
    #7
    Igen egyszerű a képlet. A NASA költségvetési intézmény, minden fillérrel el kell számolniuk. Minden lépésükről be kell bizonyítani, hogy az teljesen tökéletes, biztosan működni fog, hibátlanul ellátja a feladatát.

    Mert elég egy hiba, és egész egyszerűen elveszik tőlük a pénz. Az USA-ban is ugyanannyi, ha nem több beszűkült látókörű agyhalott idióta van, mint Magyarországon, csak ott úgy-ahogy működik a demokrácia, úgyhogy ha elkezdenek nagyon óbégatni, ráadásul okkal, akkor a szenátorok nagyon szívesen költik a NASA-nak adandó haszontalan pénzeket a számukra sokkal hasznosabb jachtokra, palotákra, és a mindezekbe való gyémánttal kirakott arany vécécsészékre.

    Ehhez jön még az irdatlan fafejű amerikai légügyi (aerospace, ami űrt is jelent) szabályozás, ami irdatlanul megköti a tervezők kezét. Pl a mai napig azért van csillagmotor a mezőgazdasági repülőgépekben, mert a szabályzat azt írja elő. Attól teljesen függetlenül, hogy több mint 100 éves konstrukció, és egy gokart játékmotorja hatékonyabb nála. Ugyan ez igaz az űrteknikára is, főleg ha emberéletek múlnak rajta.

    Mivel a NASA-nal mindezzel tisztában vannak, ezért egyszerűen nem mernek új technológiákat alkalmazni. Toldozzák-foldozzák ami van, újrafelhasználják az ötleteket, illetve olyan alkatrészeket építenek be, amik 30 éve biztonsággal működnek, és van belőlük bőven raktáron.
    Mindenki tökéletesen tisztában van vele, hogy sokkal hatékonyabban és modernebben is lehetne csinálni, de ha véletlenül valami nem működik teljesen tökéletesen, akkor akár az egész NASA-t megszűntethetik.

    És mindez nem csak a NASA-ra igaz, hanem minden űrügynökségre. Talán a kínaiakra és az indiaiakra kevésbé.

    Ezért lehetséges, hogy olyan vállalatok tudnak előre törni, mint a SpaceX. Ők nem költségvetési intézmény, ha megbuknak, akkor csak a tulajdonos bukja a pénzt, amit nem kér rajta számon az egész ország. Na meg nem nyugdíjasokból áll a cég, úgyhogy éjjel nappal dolgoznak mint a megszállott, és ki tudnak próbálni új (csak 20 éves) ötleteket.