Macropus Rufus#89
és az mire elég? Egy átlagos villanybojler 7-9kWh/nap fogyasztást produkál. Ha a párod mosni kezd akkor még ehhez jön olyan 0.6-1.8kWh/mosás. Szóval az az egy millás rendszer vitz. Arról nem is beszélve, hogy 1 milliót kell kapásból kicsengetned. Ha évnyi villanyszámlád is ez? Egy átlagos 4 fős család éves energia felhasználása olyan 4400kWh körül mozog. Erre kell méretezned a rendszered, ha nem akarsz számlát fizetni. Ehhez feltétlenül szükséges az energiát tárolni (meg hát ugye este is szeretnél világítani meg télen is és úgy egyáltalán most is. Ha kinézek az ablakon kissé borús az idő. Az napelemek amúgy is szar hatásfoka most a nulla felé tarthat). Egy 8kWh-ás litium-ion aksit már olyan 10.000-11.000€ megvehetsz (ami bírja legalább 5000 töltésig). Ehhez jön a legalább 5-6kWh napelem rendszer ami minimum. 4-5millió. Szóval olyan 7-8millából már meg is van az ingyé' áram.
Ha meg kihagyod az aksit, akkor is 4-5milla a beruházási költséged minimum. Ha az elmű vissza is veszi tőled az áramot, számold már ki, hogy hány évig (évtizedig?) kell a mostani áron venni tőled az áramot, hogy belátható időn belül megtérüljön a kiadásod. (a mi esetünkben annyi elég lenne a teljes csődhöz, hogy a kormányunk eltörli a hatósági árakat. Ui. az energia világpiaci ára erősen csökken)
Nekem olyan 8000-10000 a villany számlám. A te 1milliós kiadásoddal számolva 8.3 - 10.5 évnyi villanyszámlámat kell egyből kifizetnem. Szóval hiába lesz olcsó' ért áram, ha már kifizettem minimum 8 évnyi számlámat előre. (és ugye a rendszer nem képes fedezni az napi energia szükségletemet ezért fogok áramot is venni valamennyit)
Jelenleg ezek az eszközök még drágák. Nagyon drágák. Talán majd pár év múlva már olcsóbbak lesznek és lehet már meg fogja érni ilyenbe fektetni a zsét, de most még nem. sztem.