• defiant9
    #254
    "nemet atomeromu az aramtozsden ott all"

    Nem az erőmű áll ott hanem a tulajdonosa.
    Az EoN vagy az EDF üzemeltet erőműveket, többek közt nukleárist, ha úgy látja jónak elad áramot ha meg úgy akkor vesz.
    Ha olcsóbban tud áramot termelni egy erőművében mint amennyiért el tudja adni a tőzsdén akkor érdemes bekapcsolnia termelnie, a profit az erőműbe fektetett pénz megtérülését eredményezi. Amennyiben ez nem megy, akkor be sem érdemes kapcsolni, olcsóbb ha megveszi mástól és úgy adja tovább a végfelhasználók felé,
    ez esetben a kikapcsolt erőmű veszteséget termel és így a megtérülése a kitolódik, ha élettartamán túlra tolódik akkor az egy veszteséges beruházás volt.

    "szoval van egy Audi, ugye....
    most ott ejjel megy a muszak, nos eppen az aramtozsden tul draga az aram, akkor szerinted (irtad soxor!!! kereslet kinalat!!!) leallnak ugye"
    Egy liberalizált fogyasztó köt egy szerződést a szolgáltatójával, megállapodnak egy árképzési modellben, ez sarkítva lehet variable/fixed jellegű + túlfogyasztás, alulfogyasztás, stb opciók.
    Az Audi mindenképp leveszi az áramot ami kell neki és a szerződése szerint fizet. Az hogy ezzel nyereséget vagy veszteséget okoz az EoN-nak az a fentiek függvénye, ha negatív piaci ár alapján fizet a fogyasztó de ezt a szolgáltató drágán veszi/állítja elő akkor bukóban van.
    Ahogy korábban írtam sok országban a lakosságnak is van lehetősége így "áramtőzsdézni" a saját fogyasztásán keresztül.