• cylontoaster
    Nem, egyetlen dolgot vártam tőled:
    "A paksi beruházás árából kb minden magyar függetlenedhetett volna a hálózattól őrökre"
    Ennek az alátámasztását. A paksi beruházások összege gondolom megtalálható, szintén meglelhető az is, hogy mennyibe kerül egy családiházra való panel. (A szigetként működésre mondjuk lehet nem találsz, de az amúgy is hülyeség).

Ennyi. Semmi többet nem kértem. És ezt te jelentetted ki, tehát szerintem joggal elvárható a számolás hozzá...

És nem, baromira nem mondtam, hogy csak a gazdaságosságot kell nézni, épp ellenkezőleg. Ettől még ha valami elvben lehetséges, de gyakorlatilag megfizethetelenül drága, akkor az nem lehetséges. Ha ezt nem látod be, akkor vagy hülye vagy, vagy utópiát vízionálsz, egyik esetben sincs értelme a vitának.

Ha megfizethető, de drága, akkor már lehet róla beszélni, de akkor szempont az is, hogy drága. Mert pl nálunk ezt a pénzt bele lehet tolni az oktatásba vagy az egészségügybe is, ami éppúgy fontos, mint a környezetvédelem. És ha marad a pénz a környezetvédelmen belül, még akkor is simán lehet másra költeni, ami esetleg több haszonnal (nem gazdasági!) jár.

Van helye ezeknek a megújulóknak, de az atom mellett, és meg kell látni, hogy van egy küszöb, aminél nem lehet több nap/szél erőműved, mert a hálózat nem fogja elbírni. Lehet és kell fejleszteni mind ezen erőműveket, mind a hálózat stabilitásának növelését eredményező akármiket, és feljebb kell tolni ezt a küszöböt. De ettől még a küszöb megmarad. A fosszilist kell visszaszorítani, és helyette ződet építeni. Csak ebbe beletartozik az atom is.

(Tudtad-é, hogy a hagyományos fatüzelésű is megújuló? Csak mert a megújuló alatt általában a nap/szél/geo/ár-apály/stb dolgokat értik, magyarul a zöld és a megújuló csöppet sem ugyanaz, mégcsak nem is részhalmaz.)