• Astrojan
    #14
    Honnan veszed, hogy nincs "uzemanyag" utánpótlás?

    Egy hideg csillagközi gázokból meg egy kis hideg porból összekompolyodó barna törpe mitől lesz meleg és miért nem hűl ki ha nincs üzemanyag utánpótlása? Egy nagyobb csillag is meleg lesz pedig eredetileg hideg hidrogén és némi hélium gázból alakult ki. Annyira meleg, hogy fúzió indulhat meg benne. Hidegen soha nem indul be a fúzió.

    Van üzemanyag utánpótlás, enélkül a fehér törpék is kihűlnének. A Föld is kihűlne. a Föld egy izzó kőzetlabda egy vékonyka hártyával a felszínén. 12 000 km izzó láva és egy 50 - 100 km -es kéreg. Arányaiban annyi mint egy 12 méter átmérőjű izzó golyó 5 - 10 centiméteres kéreggel. Rég kihűlt volna a Föld ha nem melegíti semmi. Állandó az energiaelnyelés.

    Az összes bolygó több hőt sugároz ki mint amennyit felvesz a Naptól. Többet mint ami magyarázható radioaktivitással, vagy árapály súrlódással, ami különbenis csak a Jupiter belső holdaknál jelentős.

    Radioaktivitás meg semmiképpen nem magyarázza a tiszta hidrogéngázból (+ kicsi He) kialakult csillagok magas hőmérsékletét.

    A hőmérséklet tömegfüggő. Aszteroida hideg, Hold langyos, Föld izzó (belül), Jupiter izzó gáz (belül), barna törpe már világít, a csillagok meg értelemszerűen magas hőmérsékletűek.

    Szóval van üzemanyag utánpótlás.