A (választható) easy mód szerintem nem ugyanaz, mint az, hogy a játék alapból úgy viselkedik, hogy nyitott, szabad, és nem állít eléd akadályokat, hanem enged szabadon szórakozni - akár cél nélkül is. A Horizonban pedig erről van szó, nem arról, hogy van egy cél, amit el kell érni, és megválaszthatod, hogy milyen nehezen szeretnéd. És összességében még kevésbé korlátoz, mint ahogy a 3 tette - ott még valamennyire meg kellett "dolgozni" a helyszínek kinyitásával, fejlesztésével - itt szinte semmi ilyesmi nincs, minden játékstílus hamar és gyorsan kinyitja az összes helyszínt abban a versenyágban, ott voltak olyan bajnokságok, amire speciális autókat, stílusokat várt el a játék - amit meg kellett venni - itt ilyenből is egy nagyságrenddel kevesebb van - a helyszínek nagy része pedig úgy működik, hogy alapból azzal versenyzel, amivel csak kedved tartja - ha korlátozni szeretnéd, akkor mehetsz tervrajzozni. A heti forzathonok jóval egyszerűbbek, könnyebben teljesíthetők, mint a 3-ban (és ahogy néztem mostantól felhagytak a közösség által igencsak nem kedvelt "gyűjts sokmillió trükkpontot" feladatokkal is, tehát az az időhúzás sincs már benne).
(az "intro" amúgy nekem 2-3 óra volt maximum, annyi idő végigmenni a 4 évszakon, és megnyitni a fesztivált - utána meg szabad a pálya, azt játszol, amit akarsz)