• ostoros
    #37
    Én is erről beszélek. Galilei például nem azért volt kérdőre vonva, mert a Föld mozgását hirdette. Hanem mert úgy gondolta, hogy az alapján amit ő felfedezett, majd joga van belejavítani a Bibliába. Például a Józsua könyvében azt a mondatot, hogy “Józsua megállítá az égen a napot” kérte törölni.) Először persze nem vették komolyan, de amikor elkezdett pénzt gyűjteni, hogy egy szervezetet hozzon létre céljai keresztülvitelére, egyből politikai üggyé vált a dolog.
    Giordano Bruno viszont konkrétan létre is hozott egy szervezetet, ráadásul tette mindezt az egyházon belül, a pápai állam területén. Szóval nem csak egyház ellenes, meg eretnek, hanem rögtön állam ellenes is volt...
    Egyes források szerint valójában Giordano Brunonak nem azért kellett meghalnia, mert a heliocentrikus világképet vallotta, és nem is azért, mert megdöbbentően korán felismerte, hogy a csillagok távoli napok, hanem mert konokul azt vallotta például, hogy Krisztus nem Isten, hanem mesteri varázsló, aki az embereket az orruknál fogva vezette, és akit ezért joggal akasztottak fel, nem pedig keresztre feszítették.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.02.28. 16:14:11