paj01#1932
Egyszerűen az emberi természetbe, meg igazából minden élőlénybe, mélyen bele van valahol kódolva, hogy úgymond a könnyebb utat válassza. Ha megkaphatom ingyen minek fizetnék érte?
Nyilván az értelmes embernél bejön a hosszabb távú, tudatos gondolkodás meg a moralitás stb de az alapvető ösztön akkor is ott van.
Mondjuk azt, hogy valaki átlagon felül keres és megengedheti magának akkor is felmerül, hogy hasznosabb dologba is fektethetné a pénzt, vagy simán a számláján tartja mert a pénznek vagy egy olyan természete, hogy sosem elég.
De kicsit magamból kiindulva gyanítom a warezolók jelentős hányada gyerek/tindézser akinek nincs is keresete de játszani meg szeret és kurva sok ideje is van erre. Átlagos magyar család nem nagyon tudja szponzorálni a nyugati piacra szabott kiadásokat, úgy hogy a leleményes gyermek megkeresi az alternatív utat mert nem igazán hatja meg ennek a gazdasági hatása. Hibáztatható? Jó kérdés.
Nekem annak idején pl. ez fejlesztette a számítógépes ismereteimet:D Egy-egy crack alkalmazása trükkös tudott lenni.
Felnőtt kereső ember már nem tud annyit kockulni ha meg véletlen úgy alakul szerintem nagy többség simán megveszi ami tetszik, nem szenved a törésekkel meg az online funkciok hiányával.
Am egy időalapú fizetéses játékszolgáltatás jól működhetne szerintem. Játszol, pörög a taxióra ha 1 óra után rájössz, hogy nem kell, került mondjuk 1-2 dollárodba, tehát a fejlesztő mindenképp kap valami kis pénzt. Óradíj kéne játékonként egyedi tarifával plusz ha mondjuk 10+ órát tolod levonja a teljes árat. Ennyi kéne. Ez a fejlesztőket is arra sarkallná, hogy ne 5 órás single kampányokat szarjanak össze meg minőséget csinájlanak és szerintem a vásárlóknál is több buksza nyilna ki így. Talán beüt egyszer a gamestreaming és akkor láthatunk ilyesmit de pl. a steam refund is már egész jó megoldás.