• Tinman #39
    Mindig van hová fejlődni... legfeljebb "isten-szerű" hatalommal rendelkezni az lehet a csúcs. IDDQD, IDKFA, IDSPISPOPD, IDCLIP ilyenek :-D
    Szóval, nem hiszem, hogy megrekedhet olyan könnyen egy faj, mert a hajtőerő mindig is az ismeretlen felfedezése... amíg egy fejlett civilizáció csak egy galaxison belüli távokat képes leküzdeni és ott terrafolmálgat, ráadásul a tulajdon halandóságával is szembe kell néznie, az még rettenetesen messze van attól, hogy "nincs már hová fejlődni."

Köze van a témához, mert pontosan a technológiai fejlődés lehet szinte mindenütt az egyik alappillére mind a túlélésnek, mind pedig a terjeszkedésnek... ha csak nem valamilyen energialényekről van szó, mert attól, hogy nem láttam még nem merném kizárni, hogy nem létezhet ilyen "életforma" is.

"és eddig se próbáltuk meg kiírtani magunkat, pedig egy ideje van olyan fegyver, amivel tetemes pusztítást lehetne okozni."

Népcsoportok ellen azért elég ügyesek voltunk... az elmúlt 100 évet vizsgálva volt itt pár olyan momentum, amitől egy fejlettebb civilizáció csendben a vödrébe hányt, már ha képes hányásra és van valamije erre a célra, amibe ezt abszolválni is tudja.
    Sehol se tartunk. A lovaskocsis közlekedés egy pillanattal ezelőtt történt, most egy lóra így hirtelen nem telne, de egy autóra igen. Szóval, relax, lesz itt még hamarosan olyan világégés, hogy ölni fogsz az ételért, meg a vízért... vagy téged ölnek meg, végül is tök mindegy, a vége csak a szokásos. N+1. civilizáció amelyik összeroskad. Nem egy nagy ügy, valószínűleg milliónyi történt már ilyen csak ebben az univerzumban, aztán az se zavart minket, mert nem tudunk róla... sőt talán az egyéb civilizációk is pontosan ugyan így vannak ezzel.

Maximálisan osztom Hawking azon nézetét, hogy legnagyobb veszélyt ránk saját magunk jelentjük. Szajkóztam én ezt már előtte is, de ő egy picit azért hitelesebb személy :-)

A válaszomnak pedig volt köze a kérdésedhez, elvégre pont arról papoltam, hogy miért nem avatkoznak be. Jogos, az SW egy kalap szar, az szerintem is jobb műfaji meghatározás. Igen, igen űropera, de ha a sci elem kevés is benne, azért a fi-ből jutott belőle dögivel.

Van más működőképes elképzelésed? Nem gondolhatod komolyan, hogy egy akár teret váltani képes idegen faj, majd lejön a tyúkok közé (ezek lennénk mi, hozzájuk képest) és kezükbe ad bármiféle technológiát?
    Vagy kellenek az erőforrásaink? Minek? Na az sci-fi. Egy olyan faj, mely fényéveket hidal át lazán, felderít/terraformál/teremt magának a miénknél szebb/jobb bolygót... ráadásul lehet, hogy számukra a H2O és az O2 nem túl kellemes elemek.
    Hát mi marad még? Marad a nem beavatkozás... vagy a konteósok álma a technológia apró léptékű szivárogtatása. Ez annyira vad, hogy akár igaz is lehet :-D

"a helyünkben te sem hinnéd el, ahogy régen te se hittél ezeknek, engedd meg hát, hogy ne is higyjük el, és ezt ne hozd már fel érvnek.."

Ez pontosan így van! Mivel magam sem tudom értelmezni mit láttam, így nem is próbálok meggyőzni senkit sem róla, hogy már pedig ez egy idegen faj közlekedésre használt objektuma volt. A durva az, hogy azóta nyilván jobban figyelek ezekre a dolgokra, de még csak egy apró gyanús jelenséget sem tapasztaltam.

Egy fura dolog még volt az életemben, amit szintén nem tudunk megmagyarázni. Ez nyilván nem idegen civilizáció, de, hogy a világ jóval összetettebb, mint azt csak álmodni merjük, abban részemről biztos vagyok.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2016.01.24. 22:16:49