• Pares
    Tudjuk, hogy a Marson (vagy az Europa-n vagy az Enceladus-on) nincs élet? Mert akkor lemaradtam valamiről. A Földön szinte rögtön a földkéreg megszilárdulása után megjelent az élet, és az akkori körülmények nem igazán nevezhetők békésnek, ráadásul a Föld története sem volt mentes a kataklizmáktól, mégis itt vagyunk. Mindez szerintem pont hogy inkább az élet hihetetlen alkalmazkodóképességére ad bizonyítékot, mintsem az ellenkezőjére.

"We see no evidence that our galaxy has been colonized by an advanced technological civilization. Archaeological excavations have not unearthed alien spaceships, and the optical and radio searches for extraterrestrial intelligence have not been successful..."

Négyszáz évvel ezelőttig nagy részben a technológia hiánya miatt azt se tudták, hogy valójában a Föld kering a Nap körül, és nem fordítva. Talán még mi se találtuk fel a technológiát és az eszközt, amivel belehallgathatunk a csillagközi beszélgetésekbe?! 300 éve az is elképzelhetetlen volt amit manapság használunk. Nem is tudtam, hogy a Föld minden egyes négyzetméterét, a tengerfeneket is beleértve, felástuk... A hangyáknak sincs tudomásuk arról, hogy a hangyabolyuk a Városliget közepén van. A SETI rádiójel keresős küldetése meg szerintem alapból reménytelen. Ahhoz, hogy sikeres legyen, az kéne, hogy egy x fényévre lévő civilizáció pontosan x évvel ezelőtt legyen azon a fejlettségi szinten, hogy rádiójeleket használjon kommunikációra. +/- 150 év különbség, ami nevetségesen kevés, és már nem is hallunk semmit. Ha egyáltalán párhuzamot lehet vonni az ő civilizációjuk fejlődése és a miénk közt. Nem beszélve a technológiai fejlődést nagyban befolyásoló biológiai különbségekről...
    Egyébként pedig a KIC 8462852-ről pont most állapították meg, hogy a viselkedése nem igazán magyarázható ismert természetes folyamatok által. Jó, tudom, nem tudjuk, hogy mi okozza, de biztosan nem idegenek, hiszen miért is feltételeznénk az emberiségnél fejlettebb idegen civilizáció létezését a világűrben, teljesen valószínűtlen, oh wait.