• felemelő
  #145
  Nekem a "lehetetlen" dolgokról az az ókori tudós jut eszembe, aki egész jó közelítéssel (talán +-10%) megmondta a Föld kerületének hosszát.
  [Nem csak hogy gömb, de még az egyenlítő hosszát is!]

  Ehhez csak elment az egyenlítőre és egy néhány száz km-el távolabbi városkába, és egy kút mélyén ülve mindkét helyen egyszerre megnézték mikor delel a nap, milyen szögben süt (már nem emlékszem a pontos módszerre).
  [az egyenlítőn délben merőlegesen süt a nap, adott-megmért távolságra tőle délben valamilyen szögben... és ebből számolható]

  Kezdetleges eszközök, mérőeszközök és lehetőségek... és olyan infók nyerése "csak" a gondolkodás erejével, hogy ma is gondot okozna számos szakembernek még jobb eszközök mellett is.

  Pl. a piramisnál hallottam hogy a vízszintest a víz szintjével mérték. [mekkora ötlet! nekünk... nekik logikus volt]
  A lerakott szintben végig martak egy vájatot, abba vizet öntöttek és nézték, hogy milyen magas a vájatban a vízszint... innen máris látható, hogy a következő szint lerakásánál (adott pontokon) mennyivel kell növelni/csökkenteni a magasságot.
  Amit az ember leginkább elfelejtett az a józn ész és az egyszerű dolgok kihasználása... mert túlságosan technologia alapon gondolkodunk mára.